Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да си припомним тръпката от третите в Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:31 / 20.06.2022Коментари (0)245
©
Много фактори и герои трябва да отличим зад легендарния поход на България към бронзовите медали на Европейското първенство по мини футбол в Кошице. След като страстите и емоциите от огромния успех леко утихват, време е да направим един обзор на всичко по-важно около приключението в Словакия и най-важното -  че тези паметни моменти класираха отбора ни за Световното първенство в Дубай през януари 2023 година.

Постижението им е историческо. Националният ни отбор по мини футбол предизвика фурор. Отписван като аутсайдер, стига до полуфиналите и беше на една дузпа от това да бъде в битката за европейски шампион. Генерален спонсор на БАМФ е efbet, чийто слоган "efbet подкрепя българския спорт“ срещаме все по-често последните години, а подпамагането си личи най-ясно, когато отборите бележат успехи.

По пътя към най-добрите 4 на еврошампионата България разгроми Австрия с 4:1, надви Грузия с 2:0 и отстъпи с 1:3 на Черна гора в груповата фаза, преди да дойдат впечатляващите победи с 2:1 над Италия и 3:1 срещу Франция.

България пристигна в Кошице след няколко много ползотворни лагера и контроли срещу 6-кратния европейски шампион Румъния. Още тук си личеше страхотния колектив, изграден от треньорите Николай Михов и Даниел Несторов, като в единия мач със съседите ни изпуснахме победата в последната минута.

Факторите обаче бяха налице за отлично представяне в Кошице, където се паднахме в една група с отборите на Австрия, Черна гора и Грузия. Първият мач очаквано бе тежък, но в края на първата част вече свикнахме с обстановката, а Веско Филипов откри резултата срещу Австрия с триков удар с пета. Оттук се отпуши и България за крайния успех с 4:1, като сред голмайсторите попаднаха още Илиан Генадиев, Спас Милушев и Ангел Рахов.

Във втория мач от групата играхме с тоталния аутсайдер в групата Грузия, който обаче се оказа една от най-големите изненади на турнира. Грузинците показаха уникална дисциплина, но България беше подготвена за тях и запази суха мрежа при успеха с 2:0. Денис Иванов и Дени Костадинов бяха точни, за да си гарантираме място в елиминациите на турнира преди последния мач от груповата фаза с Черна гора.

В тази среща за нещастие допуснахме единствената си загуба в редовното време на състезанието след поражение с 1:3, но в крайна сметка продължихме напред като втори тим в групата си. И тук дойде първото препятствие. Съставът на Италия – държава с огромни традиции във футбола, а и доста разваиваще се в мини футбола. Срещата бе една от най-тежките за нашия тим в турнира, като Ангел Рахов откри резултата за България, но Юри Баколи скоро изравни. На сцената излезе героят Любомир Генчев, който довкара топката във вратата в последната минута след силен изстрел на Спас Милушев.

След Италия, дойде следващата супер сила на голям терен – Франция и сблъсък на ¼-финалите. Тук националите играха освободено със знанието, че съперникът може да бъде преодолян. Това ни донесе успеха с убедителното 3:1 и място на полуфиналите. Мирослав Кайряков, Светлозар Табаков и Ангел Рахов вкараха за поредната ни знаменита победа над "петлите“.

В мечтите за големия финал, България се изправи срещу стария познайник Румъния, като игра на върха на възможностите си, показа дисциплина и себераздаване срещу един от най-добрите отбори в света. След нулево реми в редовното време, рулетката на дузпите прати съперника на финал, но въпреки това гордостта от представянето ни остава.

Тя бе съвсем затвърдена от разгромния успех над Казахстан с 4:1 в малкия финал, който ни донесе и историческите бронзови медали от Кошице. Никола Праматаров, Спас Милушев, Ангел Рахов и Денис Иванов вкараха последните ни голове на Европейското и така се окичихме със славата на бронзов медалист.

Важно е да се отбележи, че на отбора ни му предстои още много работа след класирането за Световното първенство в Дубай през януари 2023 година, където цялата страна ще стиска палци за нов голям успех на мини футбол.

Но постигнатото в Кошице нямаше как да бъде реалност без този железен колектив от 15 футболисти, който се раздаде на максимум и не даде и метър пространство на съперника. Без уникалния треньорски колектив в лицето на Николай Михов и Даниел Несторов. Поздравления и за целия ни организационен щаб, който подсигури, че националите ще мислят само за играта си в Кошице и няма да имат имат никакви оплаквания.

Огромна беше и подкрепата на генералния спонсор на БАМФ efbet, който за пореден път подкрепи националния ни отбор и помогна доскоро мечтите да се превърнат днес в реалност. С партньорството между БАМФ и efbet се демонстрира как този спорт продължава да се развива в правилната посока и тепърва ще се радваме на много успехи на терена и извън него, защото "Лъвовете“ са истински вдъховител, който печели с храброст и честна игра.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: