Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да се изнасяме – откриха две планети подобни на Земята
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:03 / 21.12.2022Коментари (0)218
©
Възможно е извънземният живот да се намира точно на нашия пословичен праг. Астрономите са открили две планети, подобни на Земята, които се намират в обитаемата зона на тяхната Слънчевата система. Освен това тези светове се намират само на 16 светлинни години от Земята.

Обитаемата зона на Слънчевата система е малката област около звездата, в която може да се образува течна вода. Учените твърдят, че тази зона е от ключово значение за възможността да се формира животът, както го разбираме. В нашата Слънчева система Земята и Марс се намират в обитаемата зона.

"Природата сякаш иска да ни покаже, че планетите, подобни на Земята, са много често срещани. С тези две планети вече стават 7 в планетни системи съвсем близо до Слънцето", обяснява Алехандро Суарес Маскареньо, изследовател от Института по астрофизика на Канарските острови (IAC), в съобщение за медиите.

Двете планети обикалят около малко червено джудже, наречено GJ 1002. Тази звезда е само с една осма от масата на Слънцето, което я прави много хладна и слаба звезда. Това също така изтласква обитаемата зона много по-близо до GJ 1002, отколкото обитаемата зона в нашата Слънчева система.

Въпреки че и двете потенциално обитаеми планети имат приблизително същата маса като Земята, на GJ 1002b, по-вътрешния от двата свята, му трябват само 10 дни, за да завърши една обиколка около звездата. На GJ 1002c, светът, който е по-отдалечен от звездата, са необходими малко над 21 дни, за да обиколи Слънцето. За сравнение, Земята обикаля около Слънцето за 365 дни - или за една календарна година.

Тъй като тази Слънчева система се намира на по-малко от 16 светлинни години от нашата планета, астрономите смятат, че ще могат да научат много за атмосферите на GJ 1002b и GJ 1002c - вероятно ще разкрият дали те могат да поддържат човешки живот. За тази цел екипът казва, че ще разглежда отразената светлина и топлинните емисии, пише "Стъди файндс".

"Бъдещият спектрограф ANDES би могъл да изследва наличието на кислород в атмосферата на GJ 1002c", отбелязва Джонай И. Гонсалес Ернандес, изследовател и съавтор на изследването.

"Поради ниската си температура видимата светлина от GJ 1002 е твърде слаба, за да се измерят промените в скоростта ѝ с повечето спектрографи", обяснява Игнаси Рибас, изследовател в Института за космически науки (ICE-CSIC) и директор на Института за космически изследвания на Каталуния (IEEC).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: