Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Мариана Тодорова, футуролог: Благодарение на BrainGPT изкуственият интелект чете мисли
Автор: Харитина Агопян 10:56 / 26.01.2024Коментари (0)308
©
Благодарение на BrainGPT изкуственият интелект чете мисли и това поставя етични казуси през човечеството. Това каза д-р Мариана Тодорова, футуролог, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

"Изкуственият интелект под формата на BrainGPT вече може да чете мисли. Това става по няколко начина. Проектът е в начална фаза и се случва благодарение на brain computer interface – взаимодействието между мозъка и компютъра. Няколко компании работят по него. Те поставят електрода на главата ни, улавят сигналите от мозъка и частично материализират мислите ни“, поясни футурологът.

"Участникът в експеримента е помолен да си представи, че пише нещо или да визуализира самата дума, която е в ума му – така компютърът успява да улови онова, което човекът си представя“, каза още Мариана Тодорова.

Компанията на Мъск разработва устройство, за което има разрешение да бъде имплементирано в мозъка на участника. Това ще осигури директна комуникация между устройството и мозъка. "Synchron, компания с австралийски екип, която изпревари Мъск, поставя в мозъка тънки жички като стендове на сърце и имат успешен експеримент с парализиран пациент, не може да говори, но с това устройство банкира, сърфира в интернет, общува със семейството си. Тези проекти са още в работна фаза и очакват развитие$, каза още Тодорова.

Когато се развие, BrainGPT ще ни позволява да общуваме с изкуствения интелект така, както го правим сега с ChatGPT, BARD или BING, но без ръце – ще задаваме команди с мисълта си. "Става дума за интернет на мозъците – създава се колективно интелигентно пространство, но има доста трудности по този път, той стига до много далечно бъдеще. Етичните въпроси са много сериозни и трябва ние като човечество на решим докъде искаме да променим човешката си природа", подчерта ученият.

“Хората, които са с парализа и не могат да говорят, имат възможност чрез тази технология да станат малко по-независими. С напредъка й биха могли да се преодоляват парализите на крайниците. Мъск даде заявка, че иска технологията да помогне в борбата със затлъстяването, като въздейства върху мозъчния център на глада", поясни Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: