Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Галя Петрова, биолог: Растенията се предупреждават помежду си за опасност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:10 / 17.07.2023Коментари (0)257
©
Растенията си говорят като отделят различни химични вещества. Имаме данни, че те дори могат да се предупреждават за опасност. Това каза д-р Галя Петрова – асистент в Катедра "Биология“ на Медицинския университет в София и учител по биология, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Тя поясни, че ако едно растение е нападнато от вредител или животно, то излъчва ясен сигнал, който съдържа информация дори за конкретния вид заплаха и по този начин останалите растения могат да реагират адекватно. Това става чрез летливи вещества, които се разпространяват лесно във въздуха на големи разстояния, обясни специалистът. "Миризмата на прясно окосена трева всъщност е не толкова тихият вик на едно растение, което иска да каже, че го боли нещо, и да предупреди останалите около него. Ако имаме достатъчно търпение, можем да видим как около чинарите се стели една съвсем лека мъгла. Това са точно такива летливи вещества, сигнали, които те си изпращат, за да се предупредят, че температурите са твърде високи и те трябва да предприемат някакви мерки, които ще са свързани с промени вътре в тях, в техния метаболизъм“, даде примери тя.  

Ново изследване показва, че растенията използват и други организми, чрез които си комуникират, обясни д-р Галя Петрова. "Това става с помощта на различни звукови сигнали, ултразвуци. Гъбите са един гигантски организъм, който е свързан помежду си и изгражда една своя собствена социална мрежа за комуникация помежду си, а растенията използват социалната мрежа на гъбите, за да могат да си обменят информация. Смятам, че това е интелигентност от друг тип, която ние все още не можем да разберем напълно“, обясни тя. 

Специалистът допълни, че учените вече създават речник на тази комуникация, като към момента той съдържа около 50 думи. "Това са различни ултразвукови сигнали, които учените преработват, анализират и записват в този речник. Започваме да разгадаваме тази комуникация“, обясни генетикът.  

Всеки може да научи повече за взаимодействията между растенията на лекцията "Тайният живот на растенията“, която ще се проведе на 17 юли в кино Cabana. Румен Иванов е един ководещ на събитието. "На фокус са растенията, които често са пренебрегвани от гледна точка на науката днес. Растенията имат много какво да кажат, ние просто не сме могли да ги чуем досега“, заяви той.  

Друг лектор на събитието ще бъде Румен Домозетски, който ще акцентира върху преплитането на науката с изкуството, допълни Румен Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: