Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Цветната диета: Как да я спазваме и как отслабваме?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 29.05.2024Коментари (0)716
©
Диетата на дъгата е вдъхновена от здравословното хранене тенденция, според която трябва да консумирате цветни плодове и зеленчуци в червено, оранжево, жълто, зелено, лилаво и бяло.

Повечето диети изискват да ядете по-малко и да страдате повече, като крайната цел е бърза и неустойчива загуба на тегло. Не и диетата на дъгата! Вместо да изключвате хранителни групи, тази положителна за здравето диета иска да добавите повече цветове към избора си на храна.

"Яжте дъгата“ е мантрата и всичко, което трябва да направите, е да добавите повече цветни растителни храни към храната си.

Цветните храни, които обикновено са плодове и зеленчуци, съдържат много витамини и антиоксиданти, от които се нуждаем. Наред с поддържането на добро здраве, хранителните вещества в зеленчуците и плодовете работят заедно за предпазване от рак, сърдечни заболявания, загуба на зрението, хипертония и други заболявания. Увеличаването на плодовете и зеленчуците в диетата ви е чудесна стъпка към подобряване на здравето ви.

Така че вместо да забранявате въглехидратите, глутена, мазнините или месото, просто трябва да включите някои плодове и зеленчуци в седмичната си диета.

Червени плодове и зеленчуци

Червените плодове и зеленчуци защитават функциите на сърцето ни. Червеният цвят в повечето плодове и зеленчуци съдържа антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на атеросклероза, хипертония и висок холестерол. Те също така понижават риска от развитие на различни видове рак, включително рак на простатата, и предпазват от сърдечни заболявания и подобряват мозъчната функция.

Червени зеленчуци: домати, репички, червено зеле, цвекло

Червени плодове: червено грозде, ягоди, диня, череши, малини, нар, боровинки, червени ябълки

Оранжеви и жълти плодове и зеленчуци

Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са пълни с хранителни вещества, за които е известно, че предпазват нервната система, укрепват здравето на очите и предотвратяват сърдечни заболявания. Освен това те играят важна роля за поддържане на здравето на кожата, укрепване на имунната система и подпомагане изграждането на здрави кости.

Оранжеви и жълти зеленчуци: моркови, тиква, сладка царевица, сладки картофи, жълта чушка, жълти домати

Оранжеви и жълти плодове: жълти ябълки, кайсии, портокали, грейпфрут, праскови, манго, папая, круши, ананас

Зелени плодове и зеленчуци

Зелените плодове и зеленчуци защитават здравето на очите, като намаляват риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Зелените листни зеленчуци съдържат и фолиева киселина, която е много важна за бременните жени, тъй като намалява риска бебето им да развие вроден дефект. Основните хранителни вещества, които се съдържат в зелените зеленчуци и плодове, ви предпазват от рак и високи нива на лошия холестерол, регулират храносмилането и подобряват функционирането на имунната система.

Зелени зеленчуци: броколи, спанак, зеле, маруля, брюкселско зеле, зелен фасул, краставици, тиквички, грах, зелен пипер

Зелени плодове: зелени ябълки, киви, зелено грозде, лайм, авокадо

Сини и лилави плодове и зеленчуци

Сините и лилавите плодове и зеленчуци помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и рак. Сините и лилавите плодове и зеленчуци са много важни за паметта ви и насърчават здравословното стареене. Тази храна също така предпазва здравето на пикочните пътища и регулира здравословното храносмилане.

Сини и лилави зеленчуци: патладжан, лилаво зеле, лилави картофи, червен лук, лилави моркови

Сини и лилави плодове: къпини, боровинки, лилаво грозде, сливи, стафиди, смокини

Бели плодове и зеленчуци

Белите плодове и зеленчуци съдържат хранителни вещества, за които е известно, че понижават нивото на лошия холестерол в организма, както и че намаляват високото кръвно налягане. Те също така имат чудесен ефект върху имунната система на организма ви. Хранителните вещества, съдържащи се в белите плодове и зеленчуци, намаляват до минимум риска от рак на дебелото черво, простатата и гърдата.

Бели зеленчуци: картофи, лук, гъби, карфиол, ряпа

Бели плодове: банани, бели нектарини, бели праскови, круши

Ето и съветите на Edna.bg:Закуска:

- омлет със спанак, гъби и оранжеви чушки

- смути с манго, банан и драконови плодове

- купичка гръцко кисело мляко с боровинки, киви и ягоди

- сандвич с яйца, домати, зеленолистни зеленчуци и авокадо

Обяд:

- салата със зелено зеле, маруля, ябълка, настъргани моркови, червена чушка, краставици и чери домати, съчетана с източник на протеини (напр. боб, нахут, пиле на скара, сьомга)

- домашна доматена супа с лук, чесън, нарязани моркови, бели картофи или пащърнак и зеле

- спирализирана салата от цвекло

- спагети от тиквички

 Междинни хранения:

- ябълка с фъстъчено масло

- резени червена чушка с хумус

- грозде и сирене

- зелено смути или сок

- плодова салата с оранжеви и жълти плодове

Вечеря:

- пиле с печени сладки картофи, брюкселско зеле и чесън

- салата от козе сирене с мариновано цвекло, рукола, авокадо и пекани

- спагети с доматен сос, гъби и тиквички

- гръцка салата

- стир фрай с лук, чесън, гъби, лилави броколи, червено и бяло зеле, със смесен бял боб и боб кедър






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: