Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Цветелина Цекова: Осъзнаването е труден и болезнен процес за всеки зависим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 18.05.2023Коментари (0)246
© Личен архив
Механизмите на всяка една травма се развиват по различен начин, но започват от едно и също място – от определена травма. Зависимостта е бягство. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят Цветелина Цекова, автор, човек преминал през емоционалната зависимост, цигарите и алкохола

Зависимите бягат от себе си и действителността, като зависимостите могат да бъдат преодолявани и заменяни с други. Затова е трудно за тях да излязат от този порочен кръг сами, без помощта на специалист, обясни тя. "Най-лесно това става с терапия. Осъзнаването е труден и болезнен процес за всеки човек, който се намира в ситуация на зависимост. За да е стигнал до такава ситуация, има дълбоки травми в себе си, които не са отработени“, каза Цветелина Цекова.  

Самата тя е имала емоционална зависимост към човек, който не е бил подходящият партньор. "Това може би беше първата проява на този тип съзнание, което аз имах като човек с травми от детството. Макар че осъзнаваш, че това, което ти се случва, ти вреди и е опасно, ти не можеш да се откъснеш заради травмите, които имаш в себе си. Мозъкът ти работи по съвсем различен начин и е много трудно за хората да разберат защо един човек би стоял в токсична връзка, при положение че не е щастлив. То е като всяка друга зависимост и е изключително трудно човек да се откъсне“, обясни Цветелина Цекова.  

Първата стъпка към решаване на проблема със зависимостта е да признаеш, че имаш такъв и да потърсиш помощ. "Зависимите хора са болни и тъжни и трябва да подхождаме с много голямо разбиране към тях, по никакъв начин да не ги съдим. За да станат зависими, със сигурност травмите им са дълбоки. Тези хора имат нужда да бъдат разбрани, имат нужда от подкрепа. Да ги караш да се чувстват виновни за това, че са зависими, е същото като да ги накараш болен човек от някаква тежка болест да се чувства виновен за това, че е болен“, обясни тя. 

По думите й, когато семейната среда, в която се отглежда дете, е болна и нездравословна, опасността то да порасне като зависим възрастен човек е голяма. "Най-добрият начин да предпазим децата си е да им осигурим здравословна семейна среда, т.е. среда, в която се чувстват сигурни, спокойни, в която не се страхуват. Това е първата крачка към това да имаме емоционално здрави деца, които няма да компенсират със зависимост, поради простата причина, че няма да имат травми, от които искат да избягат“, посъветва Цветелина Цекова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: