От древните кухни до съвременните аптечки, чесънът и джинджифилът са ценени не само заради кулинарните си приложения, но и заради мощните си здравословни свойства, включително антиоксидантни, противовъзпалителни и сърдечно-съдови ползи.

Силата на комбинацията чесън и джинджифил

Наистина в сферата на природните средства и натуропатичната медицина, малко комбинации са толкова мощни и почитани във времето, колкото чесън и джинджифил. Тези две съставки се открояват като мощни природни средства, използвани от векове в различни култури с широк спектър от терапевтични приложения.

От подпомагане на естествените защитни сили на организма чрез засилване на имунната система до подобряване на храносмилането и намаляване на възпалението, ползите от чесън, джинджифил и лимон са добре документирани както в традиционната билкова медицина, така и в съвременните научни изследвания.

Затова може да се използват чесън и джинджифил като естествени щитове, като бъдат включени в диетата, за да се подкрепи имунната система, най-вече заради антибактериалните, антивирусните и антиоксидантните им свойства. За целта можете да се консумират по различни начини, например в топъл чай с мед и лимон, домашен тоник, смесен с други съставки, или просто като бъдат добавени щедро към ежедневните ястия.

Рецепти с джинджифил и чесън

Тоник с чесън, джинджифил и мед

Съставки: 1 чаша вода, 1 чаена лъжичка пресен настърган джинджифил, 1 счукана скилидка чесън, 1 чаена лъжичка мед и малко лимонов сок.

Приготвяне: Сварете водата, след което свалете от котлона и добавете чесъна и джинджифила. Оставете да се запари за около пет минути. Прецедете сместа, оставете я да се охлади леко и след това разбъркайте с меда и лимоновия сок преди пиене.

Масло с джинджифил и чесън

Съставки: Зехтин и скилидки чесън.

Приготвяне: Накиснете няколко скилидки чесън в зехтин, за да получите влято масло. Можете да използвате това масло в готвенето или като основа за дресинги.

Дневни хранения

Приложение: Нарежете ситно или смачкайте пресен чесън и настържете пресен джинджифил и ги добавете към пържени ястия или, за да приготвите освежаващи супи с джинджифил или ароматни чеснови супи, за да повишите хранителната им стойност, пише edin.bg.

За да освежите дъха си, можете да дъвчете малко парче пресен джинджифил. Ароматният му аромат може да помогне за неутрализиране на миризми и подобряване на устната хигиена.

Чесън като добавка: За тези, които го предпочитат, можете да приемате и добавка с чесън, за да си осигурите постоянна доза от полезните съединения на чесъна.

Въпреки че чесънът и джинджифилът имат ползи за здравето, те могат да имат отрицателни странични ефекти, когато се консумират в големи количества. Бъдете внимателни с приема, особено ако имате някакви предшестващи заболявания или приемате други лекарства.