Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българката, за която цял свят говори: Такива неща не се случват на хора като нас, българите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:15 / 13.11.2020Коментари (0)610
©
Саша Барон Коен може да е звездата на "Борат-продължението", но Мария Бакалова е героинята. Така започва интервю на Дейв Ицков за "Ню Йорк Таймс" с българската актриса.

В тази шумна комедия, която сега се излъчва в "Амазон", Бакалова играе Тутар Сагдиев, тъжната 15-годишна дъщеря на казахстанския журналист, изигран от Барон Коен. Отгледана в плевня и неправилно възпитана от баща си, Тутар измисля начин да придружи Борат на последното му пътуване до Съединените щати и се превръща едновременно в стръв и съзаклятник в схемите му.

Мария Бакалова изпревари Скарлет Йохансон и Матю Макконъхи по популярност

Чрез многобройни неудобни срещи - включително скандално интервю с Руди Джулиани - Тутар открива собствената си стойност, докато привлича вниманието към тихото (а понякога и не толкова тихо) женомразство около себе си.

Това е пробив за Бакалова, 24-годишна българска актриса, чиято предишна филмова и телевизионна работа не са ѝ донесли признанието, което спечели след ролята си на наивна тийнейджърка, която не знае, че жените могат да четат, шофират или мастурбират.

Както Бакалова обяснява в разговор по "Зуум" във вторник, тя вижда продължението на "Борат" като история за образованието и еманципирането на Тутар.

"Филмът е за това как едно момиче може да порасне и трябва да порасне", казва тя, говорейки от Лос Анджелис, където в момента живее. "Как хората могат да се отнасят към теб като към неравна, защото си жена и какви възможности имаш".

За Бакалова главната роля в голям американски филм е и възможност да почете родината си.

"Такива неща не се случват на хора като нас, българите", споделя тя. "В повечето случаи накрая получаваме малка роля на проститутка или мафиот. Много съм благодарна на Саша, че предостави платформа на източноевропейка, за да може да изиграе силен и сложен персонаж, който не е едностранчив".

В интервюто Бакалова говори повече за създаването на филма, работата си с Барон Коен и скандализиращата сцена с личния адвокат на Доналд Тръмп.

- Как започна актьорският Ви път в България?



- Започнах да пея на 5 или 6 години, след това тръгнах на уроци по флейта. Но в един момент исках да изследвам още неща. Исках да избягам от реалността. Защото в актьорството можете да станете всеки. Можете да направите всичко. Можете да живеете на Марс. Бях наистина обсебена от скандинавското кино и движението Догма 95 и вдъхновена от актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман - от това колко силни могат да бъдат и важните истории, които могат да разкажат.

- Правели ли сте някога лудории?



- Всъщност не. Бях супердисциплинирано дете. Четях твърде много книги. Бях обсебена от Достоевски, когато бях на 15-16 години. Когато излезе първият филм "Борат" (през 2006 г.), бях на 10, така че дори не го бях гледала, преди да ми дадат ролята. Но дори и да бях, със сигурност тогава нямаше да го разбера.

- Как се стигна до участието Ви в продължението?



- Чух от приятел, че има открит кастинг за главната роля в холивудски филм. Мислех си, че това не е възможно. Ние сме българи. Всъщност, никой не може да ни види в главните роли. Изпратих записи, след което ме извикаха за скрийн тестове в Лондон. Но проектът беше толкова поверителен, че се чудих дали наистина е проект. Бях сигурна, че е схема за трафик на хора. Нямах представа, че ще се срещна със Саша - беше изненада.

- Как се подготвяхте с него в Лондон?



- Имаше три дни скрийн тестове. През първия имахме малка репетиция, от втория започнахме да работим с реални хора. Те трябваше да вярват, че сме истински, че не сме актьори, за да действа това във филма. Трябваше да останем под прикритие.

- Заедно със Саша тогава сте играли Тутар и Борат. Какви хора въвеждахте в заблуждение и как ги избирахте?



- Бяхме в една къща и имаше супер мила стара двойка от Англия. Ние им се нахвърлихме по нашия луд начин. Все пак, нека не нарушаваме тайната как се случва магията. Саша е човекът, който знае как работи цялата тази машина.

- Когато започнахте да правите филма, как Саша Ви описа персонажа Тутар?



- Саша обясни, че Тутар трябва да е луда като Борат, може би дори по-луда. Трябва да бъде напълно дезориентирана - кое е правилно, кое грешно - и през това пътуване трябва да се научи как да бъде нормален човек. Това е сатиричен филм, преувеличава, но той ме накара да се замисля какво би било да живея този живот, дори и да е фалшив. Той ме попита: ще бъдеш ли щастлива, ако хората се държат с теб по този начин, ако смисълът на живота ти е да се омъжиш и да живееш в клетка. Наръчникът във филма е метафора за това как обществото и патриархатът ни карат да се държим и какво очакват хората. Трябва ли да се срамувам, че менструирам? Трябва ли да се срамувам, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? В това Тутар вярва от самото начало и Саша искаше да покаже, че през 2020 г. това е момент, в който хората трябва да започнат да се отнасят като равен с равен помежду си.

- Когато се срещаме за първи път с Тутар, тя е изключително занемарена. Как подходихте към тези сцени?



- Това е нещо като хипноза. Всъщност решихме, че ще оставя мои косми по тялото ми. Лос Анджелис е горещ почти през цялото време. Всеки път, когато трябва да нося рокля или топ, вие виждате космите под мишниците и по краката ми. Беше някак гнусно. Космите по лицето ми никога не растат. Дадох всичко от себе си. Но веждите ми никога не растат. Лицевата част е дело на моята гримьорка Кейти Фрей, но всичко останало е напълно естествено. Беше толкова интересно, когато накрая се обръснах - можех да усетя вятъра по ръцете и краката си.

- Имало ли е моменти, в които Ви е било трудно да останете в роля?



- Когато Саша започне да си прави нещата и ти си точно до него, а той стои с това супер сериозно лице. Трябва да се държиш така, сякаш е най-нормалното нещо на света. Но той е толкова забавен. Имаше моменти, когато сцената беше изключително комична и просто не можех да спра да се смея. Лошо е, защото хората могат да се усетят, че ги поднасяме. Той ме научи на трик да кръстосвам пръстите си, да ги натискам, за да спра да се смея.

- Имаше ли "жертви", на които симпатизирахте? Джанис Джоунс, жената, наета като детегледачка на Тутар, беше изключително мила с вас - чувствахте ли, че я заблуждавате?



- Прекарахме може би пет, шест часа с Джанис и тя е човекът, когото виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Не е актриса - тя просто искаше да помогне на Тутар да се оцени, да следва мечтите си и да се образова. Имаме нужда от хора като Джанис. Тя е ангел.

- Имало ли е моменти, когато сте чувствали, че сте изложени на физическа опасност?



- Саша е моят небиологичен баща и ще бъде такъв завинаги. Затова му се доверих от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. В същото време имахме екип за сигурност, който успя да ни спаси веднъж. Може би сцената, когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, някак ме беше страх, че нещо ще се случи. Но за щастие избягахме.

- Знаехте ли кой е Джулиани, преди да запишете интервюто си с него?



- Знаех кой е той, защото 11 септември е нещо, за което всеки трябва да знае. Това е един от най-тежките моменти в съвременната история. Но аз не съм американка, не разбирам американската политика. Не мисля, че съм толкова осведомена за ситуацията в Америка и нейната политическа система. Саша живее тук отдавна. Имам му доверие.

- Как се подготвихте със Саша за заснемането на тази сцена?



- Говорихме много за различни сценарии. Как трябва да действам, по този или по друг начин. Какво трябва да направя? Какво е по-умно? Но във всички сценарии бях уверена, че Саша ще спаси мен и сцената, така че да няма катастрофа. Той е моят ангел-пазител.

- Джулиани каза, че никога не се е държал неприлично с Вас и че е прибирал ризата си, но други зрители смятат, че е правил нещо незаконно. Какво се случи в тази сцена?



- (Смее се) Видях всичко, което и Вие. Ако сте гледали филма, това е нашето послание. Искаме всички да видят филма и да преценят сами.

- Но сама стигнахте ли до заключение какво прави той?



- Вярвам, че там съм с гръб (към камерата), в огледалото може да видим какво прави той.

- Какво мислите, че се случваше? Вие сте единственият друг човек, който беше в стаята. Имахте ли някакви други индикации за това какво прави той?



- (Дълга пауза) Какво мислите, че правеше?

- Виждам как може да бъде тълкувано и по два начина. Но аз не съм бил там.



- Саша скочи бързо в стаята, защото се тревожеше за мен. Така че, ако той беше закъснял, не знам как щяха да свършат нещата. Но той дойде точно навреме.

- Джулиани мислил ли е, че Тутар е на 15 години, когато е дал съгласие за интервюто?



- Аз не съм човекът, който кани тези хора. Когато стигнем до мястото, аз просто участвам в сцената, без да се представям. Не съм сигурна какво знае или не знае.

- Джулиани беше силно осмиван и критикуван, че е измамен от Вас и режисьорите на "Борат". Чувствате ли се изобщо зле заради това?



- Филми като този разкриват истинското лице на хората. Ще покаже истинското лице на Джанис. Ще покаже истинският характер на дамата в синагогата (Джудит Дим Еванс). Ще покаже истинският характер на Руди. Вие носите отговорност за собствените си решения. Така че, не, не се чувствам зле.

- Какво научихте за американците, сред които живеете след излизането на филма?



- Бях изключително радостна да видя колко щастливи са хората през уикенда (след президентските избори). Защото в моята страна минаха години през различни системи, когато хората не са имали право на глас. Сега виждам, че хората гласуват, а по всички улици празнуваха и плачеха, танцуваха и пееха. Това беше може би едно от най-красивите неща, които съм виждала в живота си. Беше наистина вдъхновяващо, че за първи път в историята има жена вицепрезидент. Както във филма - жените могат всичко. И понякога се справяме по-добре.

Още по темата: общо новини по темата: 2343
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: