Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът обича чесъна в ястието, но остатъчната миризма гони не само вампирите – как да я премахнем
Автор: Десислава Томева 12:29 / 16.06.2025Коментари (0)1317
© Фокус
В българската кухня чесънът е на почит – немислимо е да си представиш таратор без чесън, пържени тиквички с млечен сос без чесън, или онези печени червени чушки с олио, оцет и чесън. Страхотно е на вкус, но след това… уханието остава.

Защо даже най-доброто измиване на зъби не помага?

Причината не е в устната кухина. Честото миене на зъби, водата за уста и дъвките често просто замаскират проблема – те не елиминират серните съединения, които се образуват след консумация на чесън. Основният "виновник“ е аллил метил сулфид (AMS). Той се абсорбира в кръвта, достига до белите дробове и кожата, а не само до устата – и остава активен до два дни след хранене.

Миризмата идва отвътре – от стомаха

Чесънът предизвиква освобождаване на различни летливи серни съединения, които се поглъщат и разпространяват в организма – стигат чак до белите дробове и кожата. Не само серните съединения създават проблем – при хора с нарушения като СИБО, рефлукс или инфекция с хеликобактер, бактериите в храносмилателната система допълнително произвеждат газове, които също допринасят за лош дъх.

"Фокус предлага" няколко изпитани рецепти за отмирисване:

Мляко или пълномаслено кисело мляко – мазнините в тях неутрализират част от серните съединения и намаляват миризмата.

Ябълки, гъби, лимон, зелен чай – ензимите и полифенолите неутрализират неприятните съединения. Ябълковата кора и лимоновият сок са особено ефективни.

Активен въглен – приемът на няколко таблетки веднага след хранене може да помогне за неутрализиране на миризмата отвътре.

Сдъвкването на две-три зърна кафе или карамфил, също спомагат за неутрализирането на неприятната миризма. 

Комбинацията – например чаша мляко, ябълка и малко лимонов сок – обикновено работи по-добре от всяко поотделно. Ако има стомашни проблеми, най-добре е да се потърси гастроентеролог – защото в някои случаи лошият дъх е симптом, а не последствие от чесъна.

Защо пастата за зъби не помага?

Пастата, водата за уста и дъвките действат само повърхностно. Проблемът обаче е вътрешен – серните молекули се освобождават през дъха и кожата, а външните мерки покриват само "симптома“, не причината.

Най-добрата превенция срещу остатъчната миризма е да не хапваме чесън преди отиване на работа, а още по-малко преди предстояща романтична среща, съметва "Фокус".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2025
Кабинетът "Желязков"
Пожари в Благоевградско
Поскъпване на хранителните продукти
ТИР уби 12-годишно момиче край Плевен
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: