Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ароматът й се свързва с нежност, любов, романтика и сладост
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:33 / 21.03.2024Коментари (0)940
©
Ароматът й се свързва с нежност, любов, романтика, сладост и от векове се смята за ценна. Ванилията! Всеки е виждал онези красиви ванилени шушулки, пълни с малки уханни семенца, които добавят незаменим вкус към напитки, захар на кристали, десерти. 

Интересно е, че както много други подправки с доказани ползи за здравето, така и ванилията е полезна за здравето ни, поше "За жената". 

1. Съдържа минерала магнезий, както и калий, калций, манган

Магнезият е жизненоважен минерал, необходим за цялостното здраве, участващ в над 250 процеса в човешкото тяло. Той е балансиращ минерал, за който е известно, че подпомага синтеза на енергията, здравето на мозъка и сърцето, намалява риска от резки промени в настроението, мускулни крампи, мигрена и други. 

За калия е известно, че е необходим за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане и подпомага регулирането на водата в тялото, намалява стреса и напрежението.

Калцият пък е важен не само за костите и зъбите, но има данни, че намалява кортизола в тялото, докато манганът е от съществено значение за нашето настроение, метаболизма, функцията на нервната система и усвояването на други хранителни вещества. 

2. Ванилията е позната и като афродизиак

Има храни, които подпомагат сексуалното здраве, но също така и чийто аромат влияе на настроението ни за любов. Ванилията е точно такава. Тя допринася за повишаване на хормоните в тялото, които са свързани с любовта и щастието, като окситоцинът и допаминът например. Те ни карат да се чувстваме щастливи, влюбени.

3. Срещу тревожност и депресия

Някои неврологични изследвания са доказали, че ванилията може да има положителен ефект върху хора, страдащи от депресия и тревожни разстройства. Бърза напитка за добро настроение е чаша топло мляко, може и ядково с добавени малко ванилия и канела. Изследване, проведено в Memorial Sloan-Kettering в Ню Йорк, показва, че излагането на ванилова ароматерапия е доказано ефективно за облекчаване на симптомите на клаустрофобия.

4. Облекчава гаденето

Едно от най-добрите предимства на ванилията е, че може да помогне за успокояване на стомаха в случай на чувство на гадене. За целта в чаша вода се добавят няколко капки ванилов екстракт и напитката се изпива. 

5. За здрави на зъбите

Ванилията съдържа ванилин, който е подобен на капсаицина в лютите чушки и евганолите в подправките като канелата. Ванилинът е съединение, което има положителен ефект върху централната нервна система. Смята се, че ванилията може да помогне в борбата срещу зъбобол и инфекциите в устната кухина.

6. Облекчава храносмилателни разстройства

Билковият чай с ванилия може да облекчи храносмилателните проблеми, сочат някои западни изследвания. Просто при запарването на чая се добавят малко количество ванилови семенца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Европейски избори 2024
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: