Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ароматните свещи са красиви, но някои от тях трябва да се избягват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:24 / 16.03.2023Коментари (0)310
©
Ароматните свещи, особено през есента и зимата, често се появяват в домовете ни. Те са преди всичко очарователна и оригинална декорация, създаваща неповторима атмосфера и семеен уют. Но както се оказва, някои от тях трябва да се избягват. Опитен химик призовава да се обърне внимание на техния състав.

Можем да ги намерим по рафтовете на почти всеки магазин. Изкушават с външен вид и сравнително приемливите си цени. Ароматизираните свещи, особено през есенно-зимния период, набират все по-голяма популярност. Поставяме ги в домовете си, като по този начин създаваме уникална и приятна атмосфера. Но дали тези свещи не се отразяват зле на здравето ни? Химикът Силвия Панек дава отговор на този въпрос.

Здравословни ли са ароматизираните свещи

Силвия Панек, известна в Instagram като mama.chemik, наскоро реши да подхване темата за влиянието на ароматните свещи върху нашето здраве. 

Изпитвали ли сте някога главоболие, задух или дрезгав глас, след като сте били в стая, където са запалени свещи или по време на панихида, когато сте посещавали гробищата? Този факт трябва да ви даде повод за размисъл.

Mama.chemist обяснява, че подхваща темата за ароматните свещи, след като един от потребителите на интернет я информира, че е спряла да използва ароматизирани свещи, когато в дома ѝ се появил пречиствател на въздуха. Той алармирал всеки път, когато въздухът в къщата бил замърсен вследствие на запалените свещи.

Защо се случва това?

Тъй като повечето от свещите в магазина са парафинови свещи (парафинът се прави от суров нефт), той гори, освобождавайки замърсяващи вещества във въздуха, включително толуен и безен.

Добавените аромати (обикновено синтетични), оцветители и фитил също се изгарят, което е добре, ако е от памук, но има и фитили със сърцевина, в която има вредни метали като олово или калай“ – обяснява химикът Силвия Панек.

Специалистът казва, че най-много я притесняват свещите с неизвестен произход или тези, които са закупени от китайските магазини и сайтове.

Не забравяйте, че когато поръчвате от Китай направо до дома си, вие заобикаляте всички проверки на продукта, така че този може да не отговаря на европейските стандарти за безопасност и качество на стоките, пише Woman.bg

И така, има ли малко по-безопасни свещи?

Най-безопасни от всички са свещите от пчелен восък, които според някои източници действат точно обратното, защото пречистват въздуха.

"Втори по безопасност и полезност са соевите свещи. Най-добрите, разбира се, са соевите свещи без добавки, но ако наистина имате нужда от ароматизиращ продукт, според мен е най-добре да изберете тези с етерични масла. Ако непременно държите да запалите ароматни свещи, не прекалявайте с количеството им "- добавя химикът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: