Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Антония Апостолова: Трябва да се говори за добрата литература без клишета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:47 / 08.04.2024Коментари (0)783
©
В литературата ни има достатъчно книги, които са добри и за които поради някаква причина не се говори. Трябва да се говори за добрата литература без клишета. Това каза авторът, редактор, рецензент и литературен журналист и консултант Антония Апостолова в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Провокирана от статия на Силвия Недкова за много нашумяла театрална постановка на известен наш режисьор, от които е останала силно разочарована, но не може да си позволи да посочи недостатъците й и името му, Антония Апостолова пише дълъг пост във "Фейсбук", който получава широк обществен отзвук. "Подех това и го прехвърлих на територията на литературата, където колкото и да искаме да се заблуждаваме, важат подобни правила", сподели тя.

Публикацията й среща сериозна критика от страна на гилдията и тя я премахва. "Това беше посланието на моя пост – че не ни стига смелост. Тук нещата се възприемат изключително лично, изключително остро се реагира на личното мнение, то не е хубаво нещо и е по-добре да го нямаш. Няма открита цензура. Просто след това около теб нещата се позатягат. Дори неизказано, дори в мълчанието си, някои хора са изключително категорични. Не става въпрос за смелост и аз не съм жертва. Напротив, исках да кажа точно обратното – че не съм герой, че не мога да си позволя определени неща и че така се случват нещата", обясни литературният журналист.

Според нея всяка среда може да бъде токсична, особено ако в нея битуват интелигентни хора. "Тогава е особено перфидно токсична. Трудно е да имаш различен глас, когато има мнозинство от гласове, които са подели друга песен. Никога не си сигурен дали това е искрено, дали зад него стои някаква друга постановка. Когато излезе нова книга и никой не е писал за нея, има едно изчакване, за да се види кой първи ще изрази някакво мнение, и останалите мнения започват да гравитират около него", сподели Апостолова.

Проблемът според нея идва от това, че литературният фронт е малък и всички се познават. "В тези много тесни отношения е много трудно да проявиш искреност докрай, защото има зависимости, има приятелства. И в това няма нищо лошо всъщност. Много трудно е и да си абсолютно отстранен от всичко. На това също не се гледа с добро око. Тогава си някакъв чешит, който има собствено мнение или е хейтър. Най-безболезненият начин е да мълчиш за лошото и да изтъкваш доброто", обясни литературният критик.

В ролята си на рецензент обаче Антония Апостолова казва, че може да си позволи да бъде смела. "Преди книгата да е излязла нещата се случват на едно изключително професионално ниво. Тогава можеш да си позволиш да "нахраниш" автора, защото когато книгата вече е факт и зад нея стоят издателства, екипи и имена, е много трудно да тръгнеш срещу техните усилия. Но когато срещу себе си имаш просто един ръкопис, можеш да си много по-искрен."

Признава, че отхвърля 9 от 10 постъпили ръкописа. "Има страшно голяма графомания. Разбира се хората, които пишат тези неща, по никакъв начин не искат да чуят това и докрай защитават написаното от себе си. Това, което получавам като рецензент, има невероятно много клишета. Клишето не е само на ниво език, то е навсякъде – в сюжетните линии, в психологическите образи на героите, в отношенията, в ситуациите, които се описват. Всичко сякаш е съчинено, филмово и непреживяно. Всички истории вече са разказани и ако не го направиш чрез езика, за да бъдат видени по нов начин, просто правиш един копи-пейст", смята редакторът.

Преди пет години Антония Апостолова създава сайта "Литературни разговори", където пише за новите книги, които излизат на българския пазар. Неусетно по думите й се насочва почти изцяло към българската литература. "Няма гениални неща в съвременната българска литература. Има много добри неща, приемливи неща и добри неща, но начинът, по който са ме разтърсвали, докосвали и преосмисляли целия ми свят някои чужди романи, не съм го изпитала за тези пет години с български роман", сподели тя.

По думите й българските читатели все още предпочитат добрата история, която набляга на човешкото и която не докосва задължително по някакъв емоционален начин. "Все още си търсим приказките и мисля, че много книги поради това остават невидяни, непрочетени, недоразбрани, просто защото са много по-висока литература", допълни Апостолова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: