Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Або представи дебютния роман на редактора на "Фокус" Неда Узунколева "Днес не ми се излиза"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:42 / 02.04.2024Коментари (0)1171
©
"Законът на любовта" на Лаура Ескивел е изключително съвременна книга. Тя е много повече от това, което дава като сюжет. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг" в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Книгата е написана през 1995 г. и тогава авторът говори за неща, на които ставаме свидетели днес в технологичен аспект. "Лаура Ескивел преплита типичния за латиноавторите магичен реализъм с изключителен сайфай жанр и се е получило нещо хем древно, хем туземско, хем изключително футуристично. Тя е толкова щедра в своята фантазност“, коментира Ива Дойчинова.

Действието в романа се развива между 1500 г. и ХХІІІ век. Героите в книгата са трима. "Те нагазват в съдбите един на друг през 1500 г., когато мексиканецът Родриго нахлува в изконните мексикански земи, разрушавайки и убивайки. Той обругава и Пирамидата на любовта като я разбива и построява къщата си отгоре. На върха на тази пирамида той изнасилва индианката Ситлали, която забременява. В същото време към него пътува неговата бременна годеница Исабел, за да установят своето семейство в тези новозавладени земи. Ситлали става нейна помощница. И двете жени са нещастни по различен начин и различна причина. Когато Исабел ражда своето дете, Ситлали го изпуска и то умира. Тези трима човека се гонят няколко века през няколко прераждания и през няколко технологични революции. Те си разменят ролите. Връщайки се назад в животите си се оказва, че голямата им трагедия в различните им прераждания е, че те забравят какво са преживели. През цялото време те инвестират в гняв, омраза и страх“, разказа Ива Дойчинова.

Водещият на предаването Або представи дебютния роман на Неда Узунколева "Днес не ми се излиза". Той е неин рецензент, а книгата ще бъде представена на 4 април в nOva art space.

Романът е написан преди 12 години, когато тя е 19-годишна. "Много е трудно да се срещне толкова интелигентно и зряло написана книга, особено от човек на 19. Тя провокира всички сетива. Книгата е унигеографска. Много рядко се случва автор да може да пише добре от името на другия пол", отбеляза Або.

Историята разказва за трима отритнати от обществото бохеми – 88-годишен режисьор, психоложка в своите 50 и нейна пациентка в тийнейджърските си години. "Режисьорът има осем деца от различни жени. Той се е затворил в апартамента си и прави ретроспекция на бляскавия си живот. Психоложката е болна от рак. Пациентката е типична бунтарка, която пие, злоупотребява със субстанции и мъже и трудно си намира приятели, защото не намира хората за интересни", разказа водещият.

Съдбите на тримата герои се развиват успоредно в романа и нямат пресечна точка. "Това е фрагментарен роман – прескачаме от съдбата на единия към съдбата на другия. Чувството, с което оставаш накрая, е абсолютна привързаност към тези герои", сподели Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: