Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
94,4-каратов диамант ще има неочаквана главна роля в коронацията на крал Чарлз III
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:12 / 05.05.2023Коментари (0)234
©
94,4-каратов диамант под формата на круша ще има неочаквана главна роля в коронацията на крал Чарлз III. Камъкът ще стои в центъра на короната, носена от кралица Камила, заменяйки Koh-i-noor, по-известното, но противоречиво бижу. За разлика от Koh-i-noor, заместващият диамант не е част от държавните бижута в короната. Всъщност Кулинан III е един от двата големи диаманта, известни като Малките звезди на Африка, които са били частна собственост на покойната кралица. Камъкът струва над 180 милиона паунда.

Отделянето на личните бижута на кралица Елизабет от тези, които са собственост на държавата, не е лесно: те често са били носени едно до друго. Но чрез внимателен анализ Guardian идентифицира повече от 90 предмета, съставляващи личната колекция на кралицата. Те са едни от най-ценните украшения в света, включително диаманти, изумруди, рубини, аметисти, аквамарини и нанизи от перли. Някои от тях блестят като част от най-добрите огърлици, обеци, гривни, брошки, часовници и диадеми.

Завещания на монарсите се пазят в тайна, така че е трудно да се знае какво е предала кралицата на новия крал. Но преференциална сделка, сключена през 1993 г. с тогавашния министър-председател Джон Мейджър, гарантира, че частните завещания от един монарх на друг ще бъдат имунизирани от данък върху наследството.

Всяко произведение има дълбока връзка с монархията и именно това взаимодействие между лично и короната ги прави толкова ценни. Малките звезди на Африка, например, са изрязани от най-големия необработен диамант, откриван някога, Кулинан. Два по-големи камъка, изсечени от тази скала, са част от бижутата на короната. Най-големият, Кулинан I, е основният камък в скиптъра на суверена и също ще бъде изложен на коронацията, а Кулинан II е в държавната корона. 

Но седем по-малки камъка, включително малките звезди на Африка, които понякога се наричат "чипсовете на баба“, както и 96 други парченца бяха дадени на кралица Мери като частни подаръци от правителството на Южна Африка и бяха предадени на нейната внучка Елизабет. Този уникален произход и кралска връзка прави брошката Малките звезди на Африка почти невъзможна за оценяване. Самото качество на камъните би оценило брошката на 18 милиона паунда, но колко би платил някой, за да притежава скъпоценен камък с такъв кралски произход, е просто неизвестно.

Колекцията на кралицата включва няколко други произведения, които са станали почти легендарни и почти безценни поради тяхната история. Те варират от руската тиара с ресни, носена от Елизабет в деня на сватбата й, до огърлица от 14 големи продълговати сапфира, осеяни с диаманти, подарени й от баща й, крал Джордж VI.

Значителна част от личната колекция на семейство Уиндзор, включително Кулинан, са придобити от кралица Мери. През 20-те години на миналия век тя придобива бижута от лишената от собственост руска царска династия Романови, включително диамантена и перлена тиара, изработена от бижутера на императорския двор за Великата княгиня Мария Павловна и купена от Мери от дъщеря й Елена.

Едно от най-ценните произведения на колекцията е друга диамантена брошка. Оформена като цвете, брошката на Уилямсън съдържа това, което е широко смятано за най-финия розов диамант, откриван някога. Собственикът на мината, ексцентричният и отшелник Джон Уилямсън, подари необработения камък на Елизабет като сватбен подарък. 

Тя поръча на Cartier да го постави в платинена брошка заедно с повече от 200 малки диаманта, също дадени й от Уилямсън. Стойността на брошката днес е 50 милиона паунда. Кралицата носеше брошката на много официални поводи, включително сватбите на децата си Чарлз и Едуард и на племенника си Дейвид Армстронг-Джоунс, граф Сноудън. Тя носеше същата брошка по време на срещата си с тогавашния президент на САЩ Барак Обама през 2009 г., по време на която съпругата му Мишел наруши протокола, като прегърна кралицата, пише bTV.

Още по темата: общо новини по темата: 31
12.11.2023 »
28.10.2023 »
10.08.2023 »
05.07.2023 »
24.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: