Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ƒруги
 ино
 ултурни
Ћичности
ћузика
6 прекрасни имена черп€т днес!
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 09:32 / 17.12.2017 оментари (2)301
©
ѕравославната църква чества —вети пророк ƒаниил (ƒанаил) и св. три отроци јнани€, јзари€ и ћисаил - една от легендите разказва, че по време на вавилонски€ плен заради в€рата си в Ѕога пророк ƒаниил бил хвърлен в дълбока €ма сред гладни лъвове. Ќо тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Ѕожи€ пророк.

“ози ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. “е мес€т питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да род€т. ƒаниил “ой произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във ¬авилон заедно с другите пленени иудеи. »зключително талантлив, той изучил халдейски€ език и мъдрост и заедно с тримата си другари - јнани€, јзари€ и ћисаил бил взет на служба при царски€ двор.

ƒаниил изтълкувал на Ќавуходоносор неговите забележителни сънища. Ќеведнъж се удостоил от Ѕога с видени€, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събити€. ѕри възкачването на ƒари€ на престола той бил назначен за един от тримата управители на импери€та и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чи€то €ма бил хвърлен за сво€та привързаност към в€рата на отците (ƒан. 6:10-24). »стори€та на негови€ живот и на делата му е описана от сами€ него в свещената книга с неговото име. —ветата ÷ърква празнува паметта му на 17 декември.

ƒаниил отначало бил владетел на острова, наречен Ќиверта, или ¬еро€, близо до √адир (или  адикс, на юг в »спани€, близо до √ибралтар). »зползвайки удачното местоположение на своето владение по главни€ в това време морски път, ƒаниил спечелил много богатства. “ъй като бил възпитан в христи€нско благочестие, предпочел да служи на Ѕога и не след дълго време оставил властта и имуществото на децата си, а сам отишъл в –им и там приел монашество. ѕосле заминал за  онстантинопол, където беседвал с царете –оман и  онстантин. “ой измолил позволението им да посети …ерусалим.

 ато се поклонил на светите места, ƒаниил приел от патриарх ’ристодул велика схима с името —тефан, но там претърп€л много беди и дори побои от нечестивите сарацини. «атова се отправил в ≈гипет, където бил хванат и хвърлен в тъмница, в ко€то изнемогвал от глад, жажда и мъчени€ шест месеца. —лед това свети€т бил изправен пред емира на ≈гипет, който го оковал в тежки вериги и го принуждавал да се отрече от ’риста. Ќо тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Ѕожи€ пророк.

“ози ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. “е мес€т питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да род€т. —ветецът останал непоколебим и с дръзновение изпов€дал, че наши€т √оспод »исус ’ристос е истински€т Ѕог. «а това бил подложен на много различни мъчени€, от които починал. «а кончината си свети ƒаниил бил предизвестен от Ѕога.

»мен ден празнуват: ƒанaил, ƒанaилa, ƒаниeл, ƒаниeлa, ƒани и ƒана


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
+1
 
 
„естито на именниците! Ќека да са живи и здрави! ¬ името коренът е ƒан или ƒен - има древни тракийски надписи на островите  рит, —амотраки и др., които академик ¬ладимир √еоргиев е усп€л да прочете. » в тези надписи има божеството ƒен - бог на светлината и на слънцето. ƒан и ƒен - един и същ корен в различните региони в зависимост от диалекта там. ƒанаил, ƒаниела - много светли имена!
0
 
 
ƒаниела ƒонева айде честит имен ден рЯ§ФрЯ§ФрЯШВрЯФЭ
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« Ќоември 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
ѕирин във ¬тора лига, сезон 2019/2020
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
«има 2019/2020 г.
»зграждането на јћ "—трума"
Ќационален отбор на Ѕългари€ по волейбол
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: