Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5-те най-велики български футболисти за всички времена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:44 / 24.03.2022Коментари (0)4665
©
Здравейте, футболни фенове! Щом сте тук и четете тази статия, българският футбол заема специално място в сърцето ви.

Легендарните играчи, които са оставили отпечатък в историята на българския футбол са ужасно много. Една сериозна част от тях са на снимката, която може да видите малко по-отгоре.

Техният дух, воля и принос за целия ни спорт и самосъзнание отвъд страната са допринесли за това дори и в квартали в Барселона за които си нямаме и идея че съществуват да знаят къде е нашата мила България.

Надяваме се, че бъдещото поколение ще се вгледа по-дълбоко в постиженията им, за да може да взаимстват от тях. И разбира се да повторят техните неминуеми успехи.

В днешно време единственото хубаво, което може да ви донесе българският футболен елит е печалби от големите и доверени букмейкъри.

Ако си един от многото, които печелят от залози на мачове ти препоръчваме да използваш най-доброто приложение за футболни залози. Няма да се разочароваш!

Нека се върнем обратно към статията и да започнем с номер пет в историята на българския футбол.

5. Йopдaн Лeчĸoв

Йopдaн Лeчĸoв e oт фyтбoлиcтитe oт злaтнoтo пoĸoлeниe нa Бългapия. Известен е с произвището си Екзекуторът. Прякорът му идва от паметното попадение над Германците през 1994г.

Неговото попадение елиминира тогавашните световни шампиони от Мондиала. Притежава отлична техника, дрибъл, пас и точен поразяващ удар.

Играл е също така в елитните дивизии на Германия, Турция, Франция и България. Той е първият българин, който е успял да се наложи в една от най-тежките дивизии за 90-те в света- Бундеслигата.

А на всичкото отгоре е и избран за най-добър халф през 1993г в Бундеслигата.

След футболната кариера отваря собствен хотел в родния си град Сливен. Той напомня много на футболното му минало защото е спортен комплекс с 3 футболни игрища.

От 2003 г. до 2011 г. е кмет на град Сливен, а от 2005 досега е вицепрезидент на БФС начело с Борислав Михайлов.

4. Красимир Балъков

Красимир Балъков е български футболист,един от най-добрите полузащитници за всички времена в историята на български футбол.

Започва кариерата си във футболният отбор на Етър Велико Търново в родния си град. След като прави много добри мачовe на родна земя го забелязва португалския гранд Спортинг Лисабон.

След успешния му престой в Спортинг Лисабон го купуват германския Щутгарт където играе по-голямата част от футболната си кариер. Определен за най-добър играч в Щутгарт, с най-висока заплата (6 млн. марки годишно) от всички играчи в бундеслигата.

В Германия Бала, както е популярен там, направи фурор още през първия си сезон. Той стана част от триото Балъков-Бобич-Елбер.

Футболист №1 на България през 1995 и 1997 г. Дебютира за националния отбор на 2 ноември 1988 г. в световна квалификация срещу Дания (1:1 в Копехаген). Последния му мач е на 30 април  2003 г. срещу Албания (2:0 в София ).

3.Димитър Бербатов

Димитър Бербатов започва кариерата си през 1991 г. в юношеския отбор на Пирин Благоевград . През 1998 се мести в София и започва да играе под емблемата на ЦСКА София.

След като изиграва феноменални мачове с екипа на големия български гранд ЦСКА София той е забелязан от Байер Леверкузен и е привлечен през 2001 от немския гранд. Там успява да стигне до финал на Шампионска лига през 2002 година.

През май 2006 година преминава в английския Тотнъм, а през септември 2008 година преминава от Тотнъм в Манчестър Юнайтед за рекордната сума от 35 млн паунда. 

Там прави доста добри игри, дори печели два пъти титлата в Английската Висша Лига и споделена Златна Обувка за най-добър реализатор в първенството с Карлос Тевез.

На 24 февруари 2013 г. става първият български футболист, изиграл 200 мача в английското първенство. Общо за целия си престой в Англия има изиграни 305 мача и 122 отбелязани.

2.Георги Аспарухов

Георги Аспарухов, известен още като Гунди, е български футболист , централен нападател, обявен за най-великия български футболист XX век.

Играе в детския, а след това и в юношеския отбор на Левски. През 1960г., когато е приет в първия отбор на "Левски“, Гунди е едва на 17 години.

Дебютира през пролетта на същата година, а първия си гол отбелязва на 28 септември срещу Ботев в Пловдив (1:1). От есента на 1961 до есента на 1963 г. играе в Ботев, където отбива военната си служба и става носител на Купата на българия през 1962 и вицешампион през 1963 г.

След като се завръща в Левски, печели три шампионски титли през 1965, 1968 и 1970 г. и три купи на страната през 1967, 1970 и 1971 г.

През1965 г. е избран за спортист и фуболист № 1на България..Стадионът на ПФК Левски София е кръстен в негова чест. В непосредствена близост е издигнат бюст-паметник на легендарния футболист.

1.Христо Стоичков

Христо Стоичков е признат за най-успешния български футболист в историята. Носител на най-престижните футболни награди като Златна топка и Златна Обувка. Футболист № 1 на България цели 5 пъти (1989,1990,1991,1992,1994).

Първи стъпки в организирания футбол прави в школата на Марица Пловдив. Дебютът му е в мъжкия отбор на Завод Юрий Гагарин, а по-късно играе за Хеброс.

След добрите мачове, които прави за екипа на Хеброс, е привлечен в  ЦСКА.Там веднага проличава огромният му талант, но и буйният му нрав.

В края на сезона, след батални сцени, разиграли се в мач за купата с Левски през месец май 1985 година, е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Със завръщането си във футбола става основна фигура в ЦСКА и заедно с Любослав Пенев  и Емил Костадинов правят най-силното нападение в България. Заради доброто му представяне в мачовете на ЦСКА ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от ,5 млн.

С екипа на блаугранас прави отлични мачове. Неговите пробиви, завършващи с гол, остават завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол.

Пет пъти става шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Строежът на АМ "Хемус"
Денят като гозба
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: