Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
4 колела и българска свобода, избор на употребяван автомобил без риск
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:00 / 15.04.2024Коментари (0)861
Покупката на употребяван автомобил може да бъде изгодна, но може да бъде и рискована. За да направите правилния избор на употребяван автомобил през 2024 г., е важно да се ръководите от актуалните пазарни данни, да знаете кои модели заслужават внимание от гледна точка на съотношението цена-качество и от кои е по-добре да се откажете.

Текущи статистически данни и пазарни предпочитания

През 2023 г. на вторичния пазар се открояват няколко модела, които се радват на особено търсене. Сред тях са Toyota Camry, Ford Focus и Honda Civic. Тези автомобили привличат купувачите с надеждното си качество, издръжливостта и наличието на резервни части. Например Toyota Camry е известна с ниските си разходи за поддръжка и високото ниво на комфорт, което я прави идеален избор за семейства.

От друга страна, модели като Fiat 500 и Chevrolet Aveo са най-често критикувани заради високите разходи за ремонт и многото технически проблеми, с които се сблъскват собствениците през целия им живот. Тези автомобили могат да бъдат източник на неочаквани разходи и нежелани неприятности.

Статистика на популярните и аутсайдерските модели употребявани автомобили през 2023 г. в България /вижте таблицата в галерията/

Забележка:

Тази таблица е кратък преглед на статистиката за продажбите на употребявани автомобили в България през 2023 г.

Пълната статистика може да бъде намерена на уебсайтове на специализирани компании, занимаващи се с анализ на пазара на автомобили.

Класирането "Лидер" и "Аутсайдер" се присвоява въз основа на съвкупност от фактори, като например брой продажби, отзиви на собственици, експертни оценки, както и съотношението цена-качество.

Оценка на техническото състояние на автомобила

Преди да купите употребяван автомобил, трябва да проверите внимателно неговото техническо състояние. Това включва следните стъпки:

Пробег. Един от основните показатели за състоянието на автомобила. Малкият пробег може да означава по-малко износване, но не винаги гарантира липсата на проблеми.

Двигател. Проверете нивото и състоянието на моторното масло, проверете за течове и се вслушайте в звука на двигателя на празен ход. Неравномерната работа или чуждите шумове могат да означават сериозни неизправности.

Трансмисия. Обърнете внимание на плавността на превключване на предавките и липсата на чукане или скърцане.

Ходова част и спирачна система. Проверете спирачните дискове, накладки и маркучи, както и състоянието на окачването. Всякакви неравности или шумове по време на тестовото шофиране могат да означават необходимост от ремонт.

Проверете състоянието на амортисьорите.

Амортисьорите са важни компоненти на системата за окачване на вашия автомобил, които осигуряват плавно пътуване и безопасно шофиране.

Според информацията autodoc.bg амортисьор с течение на времето амортисьорите могат да се износят, което води до драскотини по каросерията на автомобила вследствие на люлеене. Например, много лесно е да ударите бронята, когато карате през неравен, без да намалите скоростта. Дупка на пътя може да доведе до същите последствия.

Ако забележите, че автомобилът ви е станал по-лошо управляем, клати се при неравности или издава странни звуци, трябва да проверите състоянието на амортисьорите.

Това може да бъде направено в специализиран сервиз.

Ако е необходимо, сменете амортисьорите с нови.

Важни въпроси, които да зададете на продавача

Задаването на правилните въпроси на продавача може да ви помогне да разберете много важна информация за автомобила:

Колко време е бил използван автомобилът от последния собственик?

Има ли автомобилът пълна сервизна история?

Имало ли е сериозни произшествия или значителни ремонти?

Защо продавачът е решил да продаде автомобила?

Как да премахнете драскотините от автомобила, инструкции стъпка по стъпка.

Драскотините по автомобила са не само естетически проблем, но и потенциален източник на корозия. Затова е важно да ги отстраните възможно най-скоро.

Начини за отстраняване на драскотини:

Полиране: Подходящ за отстраняване на плитки драскотини, които не са засегнали грунда. За полиране могат да се използват специални пасти и полиращи средства.

Уплътняване: Подходящо за отстраняване на по-дълбоки драскотини, които са засегнали грунда. За запълване на драскотините се използват специални моливи, химикалки или бои.

Боядисване: Подходящо за най-дълбоките драскотини, които са повредили метала. Боядисването на автомобили е най-добре да се повери на професионалисти.

Какво да очакваме от пазара на употребявани автомобили през следващата година

Анализаторите прогнозират, че пазарът на употребявани автомобили ще се разраства, като се има предвид нарастващата цена на новите автомобили и подобреното качество на съвременните модели, които остават надеждни дори след няколко години употреба. Очаква се търсенето на модели, известни със своята надеждност и горивна ефективност, да бъде голямо. Потребителите ще търсят автомобили, които предлагат най-добрата комбинация от цена и качество, с акцент върху намаляването на текущите разходи.

Изборът на употребяван автомобил не е просто покупка; това е инвестиция, която изисква разумен подход и внимание към детайлите. Като се фокусирате върху доказани модели и внимателно проверявате техническото състояние, можете значително да намалите рисковете и да направите обмислен избор, който ще ви носи удоволствие от шофирането години наред.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
Зелен преход
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: