Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
38 чифта очила, извадени от дъното на кладенче
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:06 / 11.02.2024Коментари (2)589
©
“Хората идват и търсят помощ най-вече за очите си" - това сподели в предаването "Туризмът на фокус" с водещ Ася Александрова игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

“Манастирът носи името, което има откакто е създаден. Има повече от осем вековна история. Създаден е на едно място, което е недалеч от върха на планината Черна гора, на която е разположен. Там името му е Църногорски, така както е местното наречие. Като преди 200 години, след като е бил разрушен малко преди това е възстановен, но преместен на сегашното си място, на 2 км на северозапад от върха. И както е възприето от тези, които са го възстановили носи името и празника на патроните, които има още от самото си основаване. Това са двама лечители, които църквата почита. Това са светии от първите векове на християнството още, които са живеели в Мала Азия, и които са известни с това, че помагат на хората, когато имат заболявания, молят се пред тях и получават благодатна помощ. Не случайно в манастира има и Аязмо, тъй като е известно и така почитанието на християните към такива извори, които се считат под покровителството на различни светии, на Света Богородица и на други светии, като чудотворни".

Разкажете ни за Аязмото, хора с какви здравословни проблеми се надяват лековитата вода да им помогне?

"Може би най-добре за това свидетелства фактът, че досега като сме почиствали и то само в продължение на последните около 7-8 години говоря, когато сме почиствали Аязмото, тъй като то е едно кладенче около 2,50, цялото с камък изидано и с каменно дъно. И се чисти от време на време, са извадени 38 чифта очила".

Тоест, помага на хора с нарушено зрение?

"Да, това показва, че хората идват и търсят помощ най-вече за очите си, това е останало и от преданието. Но в годините са фиксирани случаи на помощ, и то неща, които граничат с чудото, за хора болни с онкология, със ставни, ревматични болести. Има едно писмо дори, което е трудно да го прочета на една жена от Дупница, и се пази в манастира. Жената е имала изкривяване на ходило, което според нейното свидетелство, след посещение на манастира и света литургия, на един от празниците, то се е оправило".

Това е изумително, което казвате.

"Изумително е да. Ние тези неща не ги афишираме, но те се пазят в архива на манастира и са едно свидетелство, което е от първо лице, лично от хората, които са получили помощ от Свети Козма и Дамян".

Споменахте свети Козма и Дамян. Чии мощи пази Гигинският манастир и как те са попаднали в него?

"Всяка една света обител от стари векове са пренасяни и съхранявани мощи на най-различни православни светии, почитани от хората , чрез молитвата пред които мнозина са получавали благодатна помощ. Както за здраве, така и за житейски проблеми, така и по отношение лично на тяхното духовно спасение, помощ за борба с враговете. А това е едно предание, което църквата  грижливо пази, съхранява и държи на него. В тази връзка и в нашия манастир в древност са пазени мощи на Светите Козма и Дамян и на Свети Панталеймон и на Свети Теодор Стратилат, които по време на езическия режим обаче са били загубени. Запазена е била само кутията".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.02.2024 г.
0
 
 
Все чуваме за такива чудеса, но защо ли някак не мога да повярвам. Не знам. Може и да не съм прав.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: