Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
20-те най-известни проклятия в историята
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:58 / 23.05.2023Коментари (0)286
©
Независимо дали вярвате в тях или не, проклятията са тема на дебат от векове. През цялата история, от Библията до древен Египет и Рим, в различни цивилизации, спортове, семейства и много други, те са сеяли хаос по повече от един начин. Нека върнем часовника назад и преразгледаме 20 от най-известните проклятия в историята според vesti.bg.

Проклятието от гробницата на полския крал

В началото на 70-те години на миналия век група археолози отворили гробницата на Казимир IV, известен още като Кажимеж Анджей Ягелончик, за да проучат останките му. Те се изправили пред изгнил дървен ковчег.

Според легендата за царската гробница четирима от изследователите починали малко след отварянето на гробницата му. Причината за тези смъртни случаи се оказва гъбички. Според изследователите гъбичките са нападнали всичко наоколо при отварянето на ковчега.

Проклятието на Типеканое

Проклятието на Типеканое, известно още като Проклятието на Текумсе или Проклятието от нулевата година, е проклятие, което произлязло от несъгласие между американския президент Уилям Хенри Харисън и лидерът на коренното население Шони - Текумсе, през 1800 г.

По време на войната от 1812 г. Тенскватава, братът на Текумсе, известен като "Пророкът“ на Шоните, поставил фатално проклятие върху всички бъдещи американски президенти, избрани в години, завършващи на нула.

След смъртта на Харисън на 4 април 1841 г. се появил нов модел, известен като Проклятието на Текумсе.

Смята се, че седем президенти са станали жертва на проклятието: Уилям Харисън, Ейбрахам Линкълн, Джеймс А. Гарфийлд, Уилям Маккинли, Уорън Г. Хардинг, Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън.

Проклятието на Макбет

Легендата разказва, че първото представление на пиесата се е състояло през 1606 г., в която момчето, избрано за ролята на лейди Макбет, се разболяло и умряло мигове преди да излезе на сцената. Нямало заместник, затова Шекспир поел инициативата и изиграл ролята.

Ролята на лейди Макбет далеч не била лесна: според слуховете актрисите, които я играели, били гонени от театрите, защото публиката вярвала, че са истински убийци.

Освен това актриса паднала почти пет метра от сцената, а през 1926 г. актьор удушил лейди Макбет на сцената, за да покаже способностите си.

Въпреки големия списък от ужасни събития около пиесата, изглежда тя е любима на публиката.

Проклятието на Супермен

Проклятието започва с Джери Сийгъл и Джо Шустър. Те създали първите екшън комикси за Супермен, които се появили в магазините през 1938 г. Тандемът не само бил нископлатен за изобретяването на Кларк Кент, но и кариерата на Шустър след това залязла.

Следващата двойка, която пострадала – Макс и Дейв Флайшър – продуцирала поредица от анимационни филми за Супермен за Paramount Pictures между 1941 и 1943 г. За съжаление, те не преуспели и по-късно Макс починал в бедност.

Но най-голямата жертва на проклятието може би е Кристофър Рийв - най-емблематичният актьор, изиграл във филм Човек от стомана. Той останал парализиран от врата надолу при инцидент при езда през 1995 г.

Проклятието на Ледения човек

Йоци Леденият човек е най-старата естествена човешка мумия в Европа. Той е открит през 1991 г. от немските туристи Хелмут и Ерика Симон.

По време на странна виелица Хелмут загубил живота си. Тогава Дитер Варнеке, ръководителят на планинския спасителен екип, който го намерил, починал от сърдечен удар.

Археологът Конрад Шпиндлер, който пръв изследвал праисторическия труп, починал през 2005 г. от усложнения от множествена склероза. Тогава Райнер Хен, ръководител на съдебномедицинския екип, изследващ Йоци, загинал в автомобилна катастрофа, отивайки на лекцията си за ледения човек.

Сега леденият човек лежи в хладилна стая в музей в Болцано, Италия.

Проклятието на счупеното огледало

За гърците отражението на човек върху повърхността на воден басейн разкривало душата му. Въпреки това римляните са правили огледала от полирани метални повърхности, защото вярвали, че техните богове могат да видят душите им през същите тези повърхности.

Повредата на огледало е най-високото ниво на неуважение за римляните. Те смятали, че по този начин принуждават боговете да донесат лош късмет на всички, които са отговорни за такъв безразсъден акт.

Проклятието продължава седем години, защото според римляните това е времето, необходимо на тялото да се обнови.

Прокълнати кукли

Прокълнатите кукли, често наричани обладани кукли, произлизат от древен Египет. Те са ръчно изработени или произведени и могат да бъдат под формата на плюшени животни. Те са създадени за религиозни и церемониални цели. По-късно мистичните и свръхестествените причини също са често срещани.

Древните римляни са използвали кукли - като вуду кукли - за да прокълнат своите цели. За да бъде куклата ефективна, ръцете и краката ѝ трябвало да бъдат усукани зад стомаха, а тялото прободено пирони. Главата или краката трябвало да са обърнати назад и куклата да бъде погребана в земята близо до дома на целта или във вода.

Проклятието Mal de Ojo от Мексико (зло око)

Mal de Ojo от Мексико, или злото око, е проклятие, в което вярва цяло Мексико. Но това не е ограничено до региона, тъй като доказателство за това може да бъде проследено до Соломон в Гърция.

Твърди се, че El mal de ojo причинява зло на човека само с един поглед, което води до лош късмет, болест и дори смърт. Освен това успешните личности могат да привлекат завистливи хора, което може да се превърне в проклятие, което би изтрило късмета им.

Твърди се, че децата са по-податливи на проклятието. За да бъде неутрализирано, е обичайно да се търкаля яйце със стайна температура по тялото на детето, докато се кръсти и се моли на глас. 

Проклятието на петък 13-и

Някои смятат, че лошият късмет, свързан с числото 13, произлиза от Библията. Смята се, че Юда, ученикът, който предал Исус, е бил 13-ият поканен да седне по време на Тайната вечеря.

В скандинавската митология Локи, който потопил света в мрак, развалил вечеря на боговете като 13-ия гост.

Други смятат, че произходът му датира от петък, 13 октомври 1307 г., когато френският крал Филип оглавил изненадващо нападение, в съучастие с папа Климент V, срещу рицарите тамплиери.

От гледна точка на петък, денят е известен като "Денят на палача“ в Англия, тъй като на този ден са екзекутирани хората, които са били осъдени на смърт.

Страхът от петък 13-ти се определя като "параскевидекатриафобия“, където paraskevì означава "петък“, а dekatreis "13“.

Но едва през 19 век петък 13-и станал синоним на лош късмет. И около 100 години по-късно, през 1980 г., блокбъстър филм, озаглавен "Петък 13-и", с участието на убиец с хокейна маска на име Джейсън Вурхес, утвърдил наследството на проклятието.

Проклятието на магическия сандък

Смята се, че измисленият сандък е построен в Кентъки около 1830 г., близо до дома на семейство Греъм. Според легендата Джеремая Греъм подготвял нещата за първото си дете. Това включвало ръчно резбован сандък, направен от поробен мъж на име Ремус. Недоволен от сандъка, Джеремая пребил Ремус до смърт.

Други поробени афроамериканци решили да отмъстят за смъртта на Ремус, като поръсили изсушена кръв от сова в чекмеджетата и прокълнали сандъка. Всеки път, когато някой слагал дрехите си в него, настъпвала трагедия. Всъщност 18 смъртни случая са свързани със сандъка. През 1976 г. Вирджиния Кери Хъдсън Мейн го дарила на Историческото дружество на Кентъки.

И до ден днешен в горното чекмедже могат да се намерят няколко пера от сова, за да поддържат проклятието латентно.

Проклятието на Туран

Предполагаемият произход на това проклятие е, че шаман атеист - роден с шест пръста на едната ръка - е омагьосал унгарската общност.

Всичко започнало през 1000 г. от Н. е., когато тогавашният диктатор крал Стефан заповядал на хората си да се обърнат към християнството. Шаманът протестирал и наложил хилядолетно проклятие върху всички унгарци.

Проклятието е причина за много проблеми. Сред тях са високият процент на самоубийства в Унгария; през 2013 г. някои от най-високите стойности в Европейския съюз са отчетени именно там.

Проклятието на семейство Рокфелер

През 1951 г. праплеменницата на Джон Д. Рокфелер-старши, Уинифред Рокфелер, посегнала на живота си, като оставила две коли да се врежат в гаража ѝ. Две от децата ѝ били открити в едната. Десет години по-късно лодката на Майкъл Рокфелер, правнукът, се преобърнала и изчезнала безследно, когато той бил на 23 години.

През 1978 г. Джон Д. Рокфелер III загива в опустошителна катастрофа с три коли.

Като първият милиардер в света Джон Д. Рокфелер не бил най-уважаваният човек. Много хора вярват, че върху семейството му е поставено проклятие.

Проклятието на цар Тутанкамон

В началото на 1923 г. Хауърд Картър, британски археолог, заедно със своя приятел финансист лорд Карнарвън, открили гробницата на фараона Тутанкамон. Няколко месеца по-късно Карнарвън умрял от отравяне на кръвта след ухапване от заразен комар по бузата.

По новините съобщили, че ще бъде наложено проклятие върху всеки, който се опита да проникне в гробницата на фараона. В гробницата не е открито проклятие, но легендата продължава да съществува във времето.

Няколко членове на екипа на Картър, които са посетили гробницата, също са починали от насилие или при особени обстоятелства.

Проклятието на семейство Кенеди

Най-известното семейно проклятие може да принадлежи на Кенеди. Ще започнем с убийството на Джон Ф. Кенеди.

Той е застрелян на парад в Далас през ноември 1963 г. Пет години по-късно неговият брат Робърт Ф. Кенеди е застрелян в Лос Анджелис, докато се бори за президентската номинация на Демократическата партия.

През 1969 г. техният по-малък брат Тед Кенеди участва във фатална автомобилна катастрофа, която убива спътника му. Петнадесет години по-късно синът на Робърт, Дейвид Кенеди, умира от свръхдоза, а инцидент на ски през 1997 г. убива друг от синовете му - Майкъл Кенеди.

Джон Ф. Кенеди младши загива при самолетна катастрофа през 1999 г.

И накрая, Майкъл Скакел, който е племенник на вдовицата на Робърт, Етел Кенеди, е осъден за убийство през 2002 г.

Проклятието, довело до погубването на рода Кенеди

Вазата Басано

Вазата Basano е изваяна през 15 век. Легендата гласи, че италианският фолклорен предмет е подарен като сватбен подарък на италианска булка в село близо до Неапол.

В брачната си нощ булката е намерена на пода мъртва, стискайки вазата си. Вазата била продадена на търг за четири милиона лири. Купувачът, местен фармацевт, починал три месеца след като я купил.

Не след дълго вазата е закупена от археолог, който я взел по лични причини. Три месеца по-късно той починал от неизвестна инфекция.

Месец по-късно вазата е изхвърлена от прозорец и се смята, че едва не е ударила офицер по главата. Полицията се опитала да даде вазата на няколко музея, но всички отказали, страхувайки се от проклятието.

Проклятието на диаманта Хоуп

По време на пътуване до Индия през 1660 г. френският търговец на скъпоценни камъни Жан-Батист Таверние купил голям диамант. Въпреки това през 20-и век в Съединените щати и Европа се разпространили слухове, че Таверние е откраднал диаманта от статуята на индуска богиня.

Медиите и бижутерите, които разкрили историята, казали, че диамантът е прокълнат и носи нещастие на хората, които го притежават.

През 1839 г. диамантът бил в ръцете на Хенри Филип Хоуп, холандски колекционер. И така се появило името на диамант - Хоуп. С течение на времето европейски и американски медии твърдят, че диамантът носи проклятие.

Днес може да се намери в Смитсоновия институт.

Проклятието на домакина на Супербоул

Проклятието на Супербоул, наричано още Супербоул махмурлук, се използва за отборите от Супербоул, които следват участието си в шампионската игра с разочароващо представяне през следващата година.

Отнася се и за отборите домакини на Супербоул, които не се състезават на домашния си терен. В някои случаи това може да означава повтарящ се неуспех за шампионите на Супербоул.

Въпреки това Tampa Bay Buccaneers разчупват проклятието, когато са домакини и печелят Супербоул LV.

Проклятието на "Клуб 27"

Според проклятието на "Клуб 27" няколко млади актьори, художници и музиканти са загубили живота си на 27-годишна възраст. Това се превръща в нещо голямо след смъртта на Кърт Кобейн през 1994 г.

Други рок икони като Джим Морисън, Джанис Джоплин, Браян Джоунс и Джими Хендрикс са починали на 27 години.

През 2011 г. разследванията заключват, че 27-годишната Ейми Уайнхаус е починала от алкохолно отравяне, което предизвиква повече разговори за проклятието.

Проклятието на Синатра

Легендарният "My Way“ на Франк Синатра може да е откраднал сърцата на мнозина, но във Филипините коства живота на хората.

През 2007 г. 29-годишната караоке певица Роми Балигула е простреляна от охранител, който смятал, че Балигула не била в състояние да работи. 61-годишният Хосе Босмион-младши също се поддал на проклятието. Той бил намушкан от съседа си Роландо Канесо, който попречил на Босмион да изпее песента.

Някои барове забранили есента напълно заради насилието.

Проклятието Madden

Твърди се, че проклятието Madden удряло спортистите, които били лица на кориците на видеоиграта Madden NFL.

Играчите, които били на корицата, в по-голямата си част след това не се представяли добре или не успявали да отговорят на очакванията през следващата година.

Има обаче изключения от проклятието. Четирима играчи – Лари Фицджералд, Калвин Джонсън, Том Брейди и Патрик Махомес – създали изключителни сезони, въпреки че се появили на корицата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: