Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Зонална изложба "Струма" 2014 отново отвори врати след 24 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:34 / 08.10.2014Коментари (0)352
©
Благоевград посрещна отново Зонална изложба "Струма" 2014 г. в Регионален исторически музей и Общинска художествена галерия след 24 години прекъсване. Художници, артисти и любители на изкуството разгледаха колоритната изложба.
Зонална изложба "Струма" събира творбите на 85 художници от Благоевград, Перник и Кюстендил. В залите на РИМ-Благоевград и Общинска художествена галерия са подредени над 180 творби - графика, живопис, скулптура, дърворезба, керамика.

При откриването на експозицията бяха наградени петима от художниците, взели участие в 15-тото издание. Отличие за скулптура получи Валентин Господинов, а за цялостно представяне - Огнян Механджиев. Награди за живопис взеха Живко Янев и Сашо Евтимов. Сдружението на българските художници отличи Антон Гошев.

Силно впечатление на журито направиха също творбите на Георги Ковачев, Богомил Живков, Христо Шапкарев, Дончо Захариев и Николай Янакиев.

"Изключително сме горди, че след 24 години прекъсване отново Благоевград е домакин на Зонална изложба "Струма" 2014", каза директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова и благодари на всички участници и организатори. Тя уточни, че въпреки че Благоевград, София, Кюстендил и Перник не са спечелили приза "Европейска столица на културата", общините ще продължат да работят заедно по редица културни проекти и в бъдеще.

Директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев приветства организатори, участници и присъстващи, като изрази надежда традиционната Зонална изложба "Струма" да продължи своето развитие.

Благодарности към организаторите и участниците отправи и председателят на Съюза н

©
а българските художници Любен Генов, който бе част от журито, натоварен с нелеката задача да отличи само петима артисти.

"Изкуството обединява, подчертавайки различията, то ни сплотява и събира", отбеляза Любен Генов. Според него експозицията представя едно богатство по вид, разнообразие, техники, форми, послания и идеи. "Важно за развитието на българското изобразително изкуство е каузата да бъде подкрепена, да бъдат оценени художниците и тяхната работа да бъде съхранена като културно наследство", допълни Генов и благодари на общинското ръководство на община Благоевград, художниците от Благоевград, Перник и Кюстендил и ръководствата на общините по поречието на Струма, възродили историята ни в цветове.

Зонална изложба "Струма 2014 г. може да бъде разгледана от жителите и гостите на Благоевград в рамките на един месец.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: