Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Жена между 25 и 29 г., с доходи от 100 до 400 лв. - най-честият профил на неактивния млад българин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:49 / 21.08.2022Коментари (4)374
©
Около 183 хиляди младежи не работят и не учат, а чакат семействата им да ги издържат.Според анализ на ИПИ най-честият им профил е жена между 25 и 29 г., която живее в Пловдив или южно от него

163 хил. са пасивните бедни

Около 183 хил. младежи не работят и не учат, а чакат семействата им да ги издържат.

Те не попадат в графата бедни, защото месечната им издръжка е между 400 и 3000 лева на месец. Това показват данните от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за младежите извън системите на заетост, образование или обучение.

По-голяма част от тях разчитат на по-скромни суми - между 100 и 500 лв.

Над 20 хил. получават от семейството си издръжка между 500 и 600 лв., а за други 30 хил. джобните на месец са между 600 и 700 лв. Така тези две групи разполагат с повече пари, отколкото връстниците им на минимална заплата

Нейният размер е 710 лв., но след удръжките чисто остават 550,94 лв.

Останалите получават дори по-високи доходи от активните млади, въпреки че не работят и да не учат. Макар и малък, има кръг от неактивните младежи с доходи между 2000 и 3000 лв. на месец. 

При тази група богати пасуващи основните причини за неактивност на пазара на труда са две. На първо място е наличието на алтернативен доход, който е достатъчно голям, за да нямат нужда да работят. Тук обаче се броят и хора, които се грижат за болни близки, както и млади майки, обясняват експертите. Специфична група са и жените, които разчитат на високата заплата на мъжа си.

Общо у нас между 330 и 340 хил. млади хора между 15 и 34 г. не работят и не учат

Живеят предимно при родителите си, като често са от големи семейства, където помагат и пенсиите на баба и дядо. По този начин на младежите не им се налага да плащат и за сметки и храна.

Според последното проучване на Евростат малко под половината от младежите у нас живеят с родителите си, а близо 15% от домакинствата са на самотни родители.

България е в челото на класацията за неработещи и неучещи младежи в ЕС. Повече такива има само в Италрия, Румъния и Гърция.

Притеснителен е делът на тези, които не искат да работят и не учат, а чакат семействата им да ги издържат с минимални суми до 400 лв. на месец - около 163 хил. младежи. Те са в риск от социално изключване, защото получават доходи под линията на бедност, която е 413 лева. Имат ниско образование, като голяма част от тази група е с основно. Това е причината те да не участват в образование и заетост - и двете изискват възможност за инвестиране на средства, което често не е по силите на бедните домакинства. Тази група се нуждае от конкретна подкрепа, в това число и финансова, за да се върнат младежите на пазара на труда, обясняват експертите от ИПИ.

“При едно вдигане на прага на линията на бедност винаги голяма част от населението пада под нея, тъй като има сериозно струпване на хора над границата ѝ", обясни пред “24 часа" икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Профилът на неактивния млад българин е женски, сочат данните на института.

Най-често става дума за жена между 25 и 29 г. с основно образование, която на месец има странични доходи от 100 до 400 лв. Живее в Южния централен район - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян или Хасково. Характерно е, че тази група жени се препитава и от заплатата на съпруга си, а не само на родителите си. Най-често те вече имат две деца.

“Именно грижата за деца и майчинството играят важна роля за задържането на жените извън пазара на труда и образованието", обясняват експертите. Връстничките им, които учат или работят, обикновено не са женени и живеят с родителите си до по-късна възраст или самостоятелно без деца.

“При неактивните млади мъже има много повече ситуации, в които те живеят сами.

Неактивният мъж е декласиран, необразован и с по-труден достъп до пазара на труда

Жените от своя страна пък се отдават на домакински труд в семейства с повече деца и завинаги се отказват да се върнат на работа или да учат. На практика те са заети с грижа за домакинството, а това в статистиката нито влиза като заетост, нито като образование", обясни още Николов.

Най-голямата група от тези, които нито учат, нито работят, е при домакинствата от над 6-7 души. Работещите или учещите младежи пък живеят предимно в 3- и 4-членни семейства.

“Повод за притеснение е и големият брой на висшистите в групата на неактивните - почти 50 хил. души. В комбинация със среднистите и тези с професионално образование те представляват около 50% от неактивните младежи", обясняват от ИПИ.

Три пъти повече от неактивните мъже с висше образование са жените с диплома от университет - над 36 хил. такива не работят и не учат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Или пък току-що завършил 18-годишен сополанко, дето не може да си върже връзките на обувките иска блага работа за не по-малко от 2-3000 лв... ама тъй са го научили мама и тате и готините предавания по телевизията и инфруенсърите в ютуб.
0
 
 
Не познавам млади хора с образование да чакат на 400лв.Те дори са с пъти по платени от нас старите .Да хора без образование за какво стават освен за чистотата ,но и там са платени доста над 400 лв.
+3
 
 
Така е , чакат мама и тате да ги издържат до 26-27г, а после хванат някой абдал с пари да го вържат и той да ги отглежда...ако му родят и едно дете им е вързан за следващите 18 години...после обаче, вече на 40 почват да търсят работа като продавачки, но даже и за това не стават
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: