Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Зарята бе кулминацията на честванията в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:11 / 06.10.2017Коментари (0)731
©
Министърът на отбраната на Р България Красимир Каракачанов и кметът д-р Атанас Камбитов поздравиха жителите на Благоевград по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край. В Благоевград по повод празника пристигна и министърът на образованието Красимир Вълчев. Кулминацията на честванията бе тържествена заря-проверка, начело с Националната гвардейска част.

Пред стотици жители и гости на Благоевград, събрали се на площад "Георги Измирлиев", министър Каракачанов и кметът Камбитов припомниха славни моменти от историята на Освобождението.

"Точно преди пет години, тук в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и подобаващо отбелязахме вековният юбилей на нейното освобождение, на нейното възкресение, на възвръщането й в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха съвременна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прадеди и се научихме да празнуваме свободата на душите си. Защото само народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен.

Защото само народ, който е изстрадал и платил с кръвта на най-буйните си синове борбите за своето национално освобождение и обединение, само той може да изпише на знамето си "Свобода или смърт!", да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за "Чиста и свята Република". Защото, както е записано и в Светото писание, "ще познаят Истината и ще станат свободни".Именно това постигнахме всички ние Заедно за тези пет години. Дадохме на Благоевград и на горноджумайци празника, който те наистина заслужават. Празникът, в който сме длъжни да помислим поне една минута за България, така както ни го завеща създателя на Македоно-Одринското опълчение, полковник Петър Дървингов, да запалим свещ и да помълчим пред паметта на тези, които посяха с костите си родните била от Пирин до Галичица и Шар до Родопите, да покажем на синовете си бойните знамена на България, под които са умирали бащите на бащите ни, да се вслушаме в тържествените слова на вечерната проверка и вгледани в звездите на празничната заря да повторим думите на клетвата, която и тогава, преди 105 години и сега е една и съща - Че земята ни винаги ще бъде свободна, докато в нея живеят българи Защото няма кой по-добре от нас да знае колко тежи робството, когато само оттатък река Рилска започва свободна България!", каза в част от словото си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни нелекия път, довел до Освобождението.

"Отбелязваме едно Освобождение, което не беше получено даром, защото още след Берлинския конгрес, който разпокъса България и остави българите в Македония и Тракия, отново под турското робство, Българското население тук и в поробена Тракия не стоеше със скръстени ръце. Още в първите дни след подписването на Берлинския договор българското население в Пиринска Македония възстана. След Горна джумая младите офицерите от VII Рилска дивизия освободиха градовете Банско, Разлог, Неврокоп, Драма, Кавала. Днес отдаваме почит на всички онези- българи от Македония , които не само на територията на Пиринска Македония, но и на цялата територия проляха кръвта си, пожертваха живота си оставиха семейство, дом и кариера в името на свободата и обедиенението на българското", каза в част от словото си министър Красимир Каракачанов.

На площад "Георги Измирлиев" присъстваха още генерал-майор Андрей Боцев, началник на отбраната, генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, генерали, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, кметове, заместник-кметове, общински съветници, жители и гости на Благоевград.

Участващите и присъстващите в церемонията коленичиха в знак на почит към загиналите воини.
След тържествената заря-проверка, стотици жители и гости на града станаха част от концертът на ансамбъл "Пирин".

Тържествата по повод празника на Благоевград започнаха с издигане на националния флаг на Република България, химна, полагане на цветя в знак на признателност към делото на знайните и незнайни войни довели до Освобождението пред паметниците на Георги Измирлиев, Македоно- Одринското опълчение, паметника на майор Орлински. Свещенослужители от благоевградския храм "Въведение Богородично" отслужиха заупокойна молитва и панахида в памет на загиналите по време на освободителния акт. Чрез възстановката "Зов за свобода", беше пресъздадена историята, свързана с 5 октомври 1912. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество "Традиция" пресъздават подробно историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград.

В празничната програма бе включена тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград, която бе открита от председателя на ОбС Радослав Тасков и Церемония по награждаване на "Личност на годината".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: