Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Започват археологически проучвания в местността Равен в Брежани  
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:17 / 23.08.2023Коментари (0)356
©
На 28 август в м. Равен в Брежани започва вторият етап от разкопките на едно от най-старите ранни неолитни селища в България. Специалистите считат, че селището съществува отпреди 9000 години, възникнало е 6-7 хиляди години пр.н.е.

Селището е уникално и запазено в автентичен вид, предаде репортер на Blagoevgrad24.

Експедицията е дело на Регионален исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова, община Симитли и кметство Брежани, с участието на студенти и научни ръководители от специалност Археология на Великотърновски университет.

"Съвместно с Регионален истопически музей и със съдействието на община Симитли беше направено геофизическо заснемане, направиха се четири сондажа", каза кметът на село Брежани Благой Стефанов и не скри вълнението си, че с помощта на Регионалния музей и община Симитли, предвиждат на по-късен етап да се създаде Музей на открито "Праисторическо селище "Равен“ край Брежани“.

Обектът край Брежани е най-високо разположеното раннонеолитно селище. Сондажите са открили ценни материали, които показват различни културни традиции в регистрираните раннонеолитни околни обекти. Резултатите от заснеманията надхвърлят очакванията на проучвателите – ясно се открояват три ровове и деструкциите на оделни къщи, но по средата се очертава незастроено пространство като изследователите считат, че това е площад, който би доказал, че е имало предварителна планиграфия. Ето защо раннонеолитното селище край Брежани е от изключително значение не само за научните изследвания, но и за обществото и културното наследство.

Над 15 работника от селото ще помагат в разкопките, над 15 студенти, научни ръководители и преподаватели от Великотърновски университе ще участват в научната експедиция под ръководството на археолога Малгожата Гребска-Кулова и специалистите от Регионален исторически музей Благоевград.

"Всички гости ще отседнат в Брежани, тук ще се обработват, измиват и съхраняват експонатите", допълни още кметът Благой Стефанов и добавя, че експедицията ще продължи до 27 септември и ще оживи селото.

Обектът има голям потенциал за създаване на пълна реконструкция на място и на двете селища, което би предизвикало интереса не само на учени и студенти, но и на голям поток от туристи, имайки предвид близостта до автомагистрала "Струма“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: