Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Въвеждат методика за цените в строителния сектор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:22 / 05.04.2022Коментари (0)290
©
Постигнато е съгласие по методиката, с която да се внесе справедливост при цените в строителния сектор, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев в ресорната парламентарна комисия и допълни, че утре тя ще бъде пратена в Министерството на финансите, което да направи прогнозни разчети за допълнително необходимите средства за целта. Той съобщи, че има общо становище по разделението на видовете строителни дейности, по които да се прилага индексацията - сградно строителство, производствени сгради, индустриално строителство, мрежи и съоръжение в областта на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Той уточни, че тази информация е предоставена от Камарата на строителите в България и тя се отнася до тежестта на строителните материали в себестойността на различните видове строежи, което означава, че всеки вид стоеж ще има различна тежест като коефициент при актуализацията на цените.

При договори, сключени на базата на оферти, подадени преди 31 декември 2020 г., относима ще е стойността на индекса на НСИ, който ще се прилага към 31 декември 2020 г. и това ще се отнася за всички несертифицирани дейности по договори между възложители и изпълнители. По договори на базата на оферти, които са подадени след тази дата, относимата стойност на индекса ще бъде за тримесечието, в което е подадена офертата. Индексация ще има и за дейности, сертифицирани след 30 юни 2021 г. Приемаме, че резкият скок на цените в строителния бранш започва от януари-февруари 2021 г., като дотогава темповете на растеж са били приблизително еднакви - 1,5 до около 2 процента, допълни заместник-министърът. 

Той даде пример за индексация с оферта за изпълнение на ВиК проект от август 2020 г., но договорът с изпълнителя е сключен една година по-късно и в последното тримесечие на 2021 г. са изпълнени дейностите от предмета на договора, като тези дейности са сертифицирани през януари на 2022 година. По тази формула процентът, с който ще бъде индексирана стойността на сертифицираните строително-монтажни работи, е 10,5.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов изрази по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия личното си мнение, че е по-добре да има отделен закон, който дефинира само инфраструктурата. Законът за изграждане на инфраструктурата, както той условно бе наречен от министъра, се опира на Закона за устройството на територията и с него ще бъдат предефинирани сроковете и начините по процедурите по съгласуване при инфраструктурните проекти. При сегашните срокът е пет-шест години, което никой инвеститор, включително и държавата, вече не може да си позволи толкова дълго време, каза министърът.

По-рано днес комисията прие проекта за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция "Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, внесен от председателя на парламентарната комисия Настимир Ананиев и група народни представители на 30 март. По време на разискванията няколко пъти от опозицията поискаха отлагането им поради недостатъчна информация, която да позволи на депутатите да вземат аргументирано решение по темата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: