Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Удължават срока за поддаване на заявления за саниране в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:08 / 11.05.2023Коментари (0)309
©
До 15-ти май се удължава срока за поддаване на заявления от етажната собственост за включване в програмата за саниране в Благоевград. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Илко Стоянов, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg

100% от документите, входирани до 15 май ще бъдат обработени и предадени за оценка в МРРБ, поясни Стоянов. В същото време заявленията, постъпили след горепосочената дата ще бъдат приемани, като администрацията ще направи всичко възможно всяко едно от тях също да бъде подадено за оценка в министерството в утвърдените срокове на национално ниво.

В тази връзка е взето решение служители на Общинска администрация да работят извънредно, дори в събота и неделя, за да може максимален брой жилищни сгради да бъдат включени в програмата, ако документите им бъдат одобрени.

Амбицията на Благоевград е да остане първенец по санирането, стана ясно от думите на градоначалника, който посочи, че много от сградите в града се нуждаят именно от въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на цялостния им облик.

Кметът Стоянов посочи, че до вчерашния ден са били подадени общо 66 заявления, като това, което прави впечатление е, че има и много малки сгради, което според него е добра новина.

По думите на кмета на Благоевград удължаването на срока се налага, тъй като при започването на програмата в цялата страна е било установено, че няма достатъчно енергийни одитори, което е забавило процедурите.

Друга новина, която съобщи кмета Стоянов по време на пресконференцията е, че при стартирането на втория етап от програмата безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 80 %, тоест домакинствата ще трябва да участват с 20 %. 

"Добрата новина е, че тук са предвидени т.нар. Еско договори, които ще дадат възможност на хората да разчитат на фирми, готови да платят съответните 20 % при условие средствата да бъдат възстановени при реализирани икономии от ел. енергия. Т.е. Еско фирмите са не само един партньор, но и гарант за качествено изпълнение при саниране, защото те ще могат да възстановят парите си единствено, в случай на постигнати високи резултати на енергийна ефективност. Иначе казано процесът ще бъде контролиран от Община, от Сдруженията на етажната собственост и от самите Еско фирми. Ще има разлика в качеството между първото и второто саниране. Това е нещото, което можем да постигнем заедно“, коментира още Стоянов.

Той поясни, че в Община Благоевград има подадени заявления освен за големи многофамилни жилищни сгради, така и за по-малки кооперации.

За Благоевград за първия етап по програмата за саниране са предвидени 50 млн. лева.

По време на брифинга бяха коментирани и други актуални теми, сред които казуса с Мощанската къща и намерението на наемателката да съди общината, след като на последната редовна сесия на Общински съвет, бе взето решение договорът ѝ да бъде прекратен, за да може сградата да бъде предоставена за нуждите на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Над два часа кмет и благоевградчани обсъждаха намерението на общината за поемане на дългосрочен дълг
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: