Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на учениците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:21 / 01.08.2019Коментари (1)601
©
Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите ученици. За преподавателския бунт се разбра след призив за неподчинение в социалните мрежи на учителката от великотърновското СОУ "Георги Измирлиев“ Мария Николова. Статусът, който беше публикуван на личния й профил, бързо събра стотици коментари от нейни колеги от цялата страна.

Поводът за призива е предложението в постановлението на механизма за обхват на учениците, според което учители също ще трябва да обикалят домовете на отсъстващите ученици. Педагози и сега участват в екипите, но основната им дейност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в училище. Само за последните две години благодарение на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 ученици, отчетоха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в образователната система, пише Монитор.

Тогава просветният министър Красимир Вълчев заяви, че резултатите са видими, но механизмът ще бъде насочен към ежедневната посещаемост.

Една от тези мерки е предложението за създаване на постоянно действащ екип за обхват в училищата и детските градини. Екипите за превенция ще имат за задача ежедневно да извършват незабавни посещения по домовете на децата и учениците, за които установят отсъствие на хлапе без уважителни причини, да установят защо малчуганите не са в учебните заведения и да предотвратят последващите им отсъствия, както и да предлагат допълнителни мерки срещу отпадането на децата. Учителите негодуват именно срещу създаването на тези екипи.

"Това НЕ Е работа на учителите, а на други служби. Работата ми като учител е да уча децата, което НЕ ВКЛЮЧВА висенето пред която и да е къща. Това не е сравнимо с нищо друго освен с унижение“, споделя в поста си във Фейсбук Николова (б.а. - думите са без авторска намеса).

Тя твърди, че не е имала проблеми с нейните ученици, които ходели редовно на училище. Това обаче не се отнасяло за други педагози, които ще трябва да се "влачат към махали и квартали при хора, дето не искат да учат и образованието за тях не е ценност“. Затова учителката призовава колегите си да не ходят никъде другаде освен в класната стая.

За кратко време статусът на Мария Николова срещна подкрепа от нейни колеги от цялата страна.

"И да обикалям циганските махали с риск за живота. Малко го отнасят лекари и полицаи“, казва една от учителките под поста, а друга добавя: "Подкрепям позицията за неподчинение. Аз самата съм учител и ми е напълно позната абсолютно унизителната позиция на учителя у нас.“

Подобен екип за превенция съществува и дава резултати от 2013 г. в училище в СОУ "Св. св. Кирил и Методий“ в село Лехчево – пет години преди създаването на държавния механизъм за обхват. В екипа участват трима педагози от колектива, които всеки месец изготвят доклади за учениците в риск от отпадане, обясни директорката Мария Димитрова. Учителите посещават домовете на малчуганите, разговарят с родителите им и така постепенно печелят доверието им.

"Първоначално казват, че детето ще дойде на следващия ден, само за да ни отпратят, но при следващите посещения те вече се връщат трайно в училище. След това ни търсят и по телефона“, разказа Димитрова. Така общо завърналите се отново в класните стаи са 19 деца, а едно от тях вече продължава обучението си без нито едно отсъствие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То май учителите също са недисциплинирани като учениците, а учениците би трябвало да вземат пример от учителите. Който не му харесва да напуска , да ги ш**ам в мързеливите и разглезени учители. Шут по г*за за учителката! Веднага!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: