Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Ученици от Благоевградско влизат в час надрусани, а непълнолетни пласират дрога
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:05 / 21.06.2023Коментари (0)447
©
илюстративна снимка
Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР. Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола. Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция. 

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, те все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето. Но това няма да бъде достатъчно, ако тук нямаме подкрепата на обществото в лицето на родителите най-вече, да си помагаме в борбата с този проблем, разбирането и подкрепата на органите на МВР, местната изпълнителна власт има добри примери в тази посока", коментира пред БНР Попов.

Тези добри примери откриваме в Гоце Делчев. Там местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетние въвела директно тестване за употреба на наркотици в училищата. Как - обяснява секретарят Ани Вълева: 

"В нашата община от няколко години практикуваме инициатива, свързана с предоставяне на тестове за проверка на урината. Тези тестовете ги закупува общинската комисия и ги предоставя на училищата по тяхна заявка. Съответно в училище при наличие на проблем, при констатиране на странно поведение учителите заедно с медицинската сестра и родителите, които също дават съгласие да се извърши това, правят такъв тест, с който в рамките на 5-10 мин. може да се разбере истината. Тестовете могат да засекат около 2 седмици назад. В момента тестовете, които основно разпространяваме, са за марихуаната, и един друг комбиниран тест, който засича 6 вида наркотични вещества - хероин, марихуана, амфетамини, метадон, кокаин и метаамфетамин". 

Всеки ден в сводките на полицията присъстват случаи на предимно млади хора, шофиращи след употреба на наркотици и това е едната червена лампа, признава областният директор на МВР –Благоевград Георги Кандев. Не отрича и задълбочаващият се проблем при учениците: 

"Употребата на наркотици е съвременният бич на нашето общество. Ние полагаме всички усилия за намаляването и изкореняването на това явление от нашето общество. Нашата практика показва, че обикновено употребяващите в следствие на употребата стават и разпространяващи".

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност. Това признават Методи Попов от РУО и Ани Вълева от Гоце Делчев.  

"За мен е изключително притеснително това, че ние някак вкарваме нашите деца в една ситуация на комфорт - да им е лесно, да им е приятно, да им е забавно. Научихме нашите деца да не полагат усилия. Животът обаче ги сблъсква с много трудности. Те нямат изградени умения да се справят с трудностите", отбеляза Попов. 

Според Вълева има прекалена толерантност по темата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Газови доставки
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: