Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Топ-медиците на Пиринско заседават извънредно с губернатора
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:08 / 01.06.2010Коментари (0)318
© Blagoevgrad24.bg
Областният  съвет по здравеопазване към Областната управа проведе днес извънредно заседание заради засиленото разпространение на морбили в Благоевградска област.

Заседанието бе водено от областния управител Валери Смиленов, присъстваха д-р Лена Павлова, началник РИОКОЗ, д-р Анатолии Тачов, началник РЦЗ, д-р Красимир Михайлов директор на МБАЛ-Благоевград, д-р Екатерина Чакаласка завеждаща детско отделение и други.

На съвещанието д-р Лена Павлова докладва за епидемологичната  обстановка в областта.

Тя съобщи, че Благоевградска област последно е влязла в районите където има засилено разпространение на морбили. Общо болните са 364 , като 350 от тях са от ромски произход. Според нея обстановката в региона не е тревожна и вероятно до 2 месеца заразата ще отшуми. Правителството е исогурило достатъчно ваксини, които са раздадени на личните лекари, проведена е и една мащабна акция за имунизация в ромската махала на Благоевград и Разлог, където броят на болните е най-висок.

Тя обаче поиска от областния съвет по здравеопазване да се изпратят писма до кметовете на общини да бъдат по-активни в процесът на взаимодействие с цел предотвратяване разрастването на заразната болест.

Съвет взе решиние областния управител да напомни на кметовете, че трябва да се извършва редовно хигиенизиране на махалите, изхвърляне на боклука, почистване и дезинфекция на водопроводната мрежа.

Д-р Екатерина Чакаласка пък изказа неодобрение от работата на отделите за Закрила на детето. Тя обясни, че в детско отделение пристигат тежко болни деца, три от които са били взети от майките им и буквално избягали, а имащи крещяща нужда от спешно лечение.

Само за месец май 119 деца са преминали през детското отделение, каза още д-р Чакалска.

Шефът на болницата в Благоевград д-р Красимир Михайлов обясни пък, че трудно се справят с родителите на децата, които вандалствата и всичко трошат в отделенията.

Според лекарите цели ромски фамилии боледуват. Трудността при овладяване на морбили идва от факта, че те не се изолират и непрекъснато се движат от населено място на друго.

Д-р Анаталоий Тачов заяви, че са се самосезирали за случая с починалото бебе в детското отделение на Благоевград и са назначени комисии. В петък се очакват да бъдат готови хистологичните изследвания на 3-месечния Боби Димитров. Според него обаче по предварителни данни лекарите не носят вина за смъртта на бебето, те са направили всичко възможно за спасяването му. Но то е докарано в тежко състояние. Проблемът според него е, че ромите доста време изчакват, а не взимат веднага мерки, когато децата се разболяват, а при кърмачетата усложненията ставали за броени часове. Всички институции обявиха, че морбили като заболяване не е изненадало службите, но работата по превеницята ще продължи, защото пневмониите също са се увеличили, а те са резултат от шарката.

Ще бъде препоръчано и на личните лекари да работят по-тясно със своите пациенти, защото се оказва, че една част от ромчетата не са имунизирани и трябва да се напомня непрекъснато на родителите им.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: