Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Студентската общност към ЮЗУ "Неофит Рилски": Информацията за фалшиви дипломи и нарушения в нашия университет не е вярна и не отговаря на истината
Автор: Ливия Кукова 12:16 / 11.03.2024Коментари (0)1151
© Blagoevgrad24.bg
Студентската общност към Югозападния университет "Неофит Рилски“ – Благоевград днес даде пресконференция, в рамките на която бе представено становище на студентите, свързано със скандалите, разразили се около висшето учебно заведение в последните месеци, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Виктор Василев, който е студент в четвърти курс в специалност "Право“ към Правно-историческия факултет на университета и председател на студентския съвет посочи, че днешното изявление е провокирано от появилите се публикации в онлайн пространството, относно престижа на университета и издадените дипломи.

"Във връзка с появилите се в медийното пространство публикации, относно издаването на фалшиви дипломи и нарушения в нашия университет и от необходимостта от полагането на нови изпити, от името на студентската общност към ЮЗУ "Неофит Рилски“ - Благоевград заявяваме категорично и ясно, че така поднесената информация не е вярна и не отговаря на обективната истина. Съдейки от представените документи от проведената проверка в университета, става ясно, че тя е започнала със заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в началото на месец декември 2023 година. В заповедта не се посочва кой факултет и кои специалности ще бъдат обект на проверката, като дори не се предоставя самия сигнал, от който започва. Назначената комисия е проверила учебната документация на специалности от Правно-историческия факултет. И през месец януари 2024 година на сайта на Министерството на образованието и науката се появява информация, че цялата документация в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски“ се води не прецизно и некоректно. За нас като студенти е притеснително, че се проявява подобно тенденциозно отношение към университета, в който сме избрали да се обучаваме. Лично сме засегнати и от отношението на медиите, които през последните дни разпространяват невярна информация, че завършили студенти ще трябва отново да се явяват на изпити и че издадените дипломи са фалшиви. Обидно е и провеждането на интервюта под надслов "Фалшиви юристи““, пише още в становището на студентската общност.

Василев побърза да успокои всички студенти, независимо дали са бивши възпитаници на университета или настоящи такива, че техните изпити са законни и няма да се наложи отново да полагат изпити.

"Обръщаме се към всички кандидат-студенти: Изберете Югозападния университет "Неофит Рилски“, така, както ние сме го избрали, защото сме убедени, че тук получаваме качествено образование и ще имаме успешна реализация“, добави той.

Василев подчерта, че всички тези неща, които се случват във висшето учебно заведение се отразяват негативно както върху студентите, така и върху учебния процес.

Студентската общност към Югозападния университет поиска среща с министъра на образованието и науката в оставка, като го призоваха да посети висшето учебно заведение. Освен това младите хора отправиха апел към медиите да спрат да публикуват невярна информация. Студентите направиха и обръщение към подателя на сигнала, след който започна проверката, а именно доц. д-р Стефан Дечев.

"Доц. Дечев обикаля всички телевизионни студиа, ходи на интервюта, но нито една телевизия не го попита защо в последните дни се говори, че той има близки родствени връзки с лица, заемащи висши държавни длъжности. Ние студентите се питаме дали тази му родствена връзка не е оказала някакъв натиск. Ще помолим доц. Дечев да престане да говори лъжи, неистини и да всява спекулации в българското общество, относно Югозападния университет "Неофит Рилски“. Всеки един студент може да ви гарантира и да ви каже, че тук няма фалшиви изпити и фалшиви оценки. Всяка една оценка е защитена с учене и с полагане на изпити“, подчерта Василев.

Припомняме, че през изминалата седмица ректорът на висшето учебно заведение проф. Николай Марин даде първата си пресконференция, в която категорично заяви, че фалшиви изпити и нелигитимни дипломи в университета няма. Преподаватели и служители в ЮЗУ "Неофит Рилски“ пък направиха флашмоб, чието послание беше "Ние не сме престъпници“.

Още по темата: общо новини по темата: 14
06.04.2024 »
03.04.2024 »
03.04.2024 »
03.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: