Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Ще има ли промени при такса "смет" в Благоевград?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:19 / 01.12.2022Коментари (0)277
©
Възможно е такса "смет" в Благоевград да бъде повишена, стана ясно от пресконференцията на кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Темата за промяна в размера на такса "смет" в Благоевград беше повдигната в края на 2021 г., когато на 17 декември, на своя сесия общинските съветници приеха промяна в таксата от 1,1 промила на 2,9 промила, пише DARIK.

Взетото в края на годината решение бе върнато до Общински съвет. С първата си сесия за 2022 г. общинските съветници взеха ново решение - вместо 2,9 промила, размерът на такса смет да бъде увеличен, но на 2,1 промила. Това решение също бе върнато. Първото решение бе обжалвано и в Административен съд, второто - също.

На пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви, че със свое определение Върховният административен съд се е произнесъл, което остава в сила решението на Общински съвет от 17 декември 2021 г., което от своя страна променя такса смет за гражданите от 1,1 промила на 2,9 промила.

Стоянов допълни, че по второто решение на ОбС, а именно такса смет за 2022 г. да бъде 2,1 промила, предстои заседание на ВАС, но през април 2023 г., и отправи призив към Областна управа – Благоевград да оттегли жалбата си пред върховния съд във връзка с решението на ОбС, за да може за 2023 г. таксата да е в размера, гласуван през януари тази година. 

"Ако областният управител, който е загубил делото на първа инстанция, оттегли жалбата си сега, през декември, ще можем спокойно през януари да реализираме по-ниската такса смет, каквато е волята на кмета и общинските съветници“, каза още Илко Стоянов и допълни, че в противен случай ще бъде приложена такса смет в размер на 2,9 промила. 

На последваща пресконференция, дадена от областния управител Николай Шушков и част от екипа на Областната управа, бе посочено, че определението на ВАС е свързано с прекратяване на производството по административното дело и прекратява производството.

От Областната управа посочиха, че делото не е гледано по същество, тъй като Благоевградският административен съд е оставил жалбата на оспорващия без движение като нередовна. 

Областният управител на Благоевград посочи, че решенията от декемврийската сесия на ОбС през 2021 г. са пристигнали в областната администрация непосредствено преди почивните празнични дни. Решенията от тази сесия бяха повече от 40, което изискваше време, затова с моя заповед юридическият екип работи и през тези почивни дни, каза пред журналисти Николай Шушков. Той посочи, че връщането на решенията е мотивирано, а не преднамерено, а сред мотивите е яснота за причините за увеличение на таксата, както и липса на достатъчно обществено обсъждане. 

"Едно от нещата, за които връщаме решението, е, че не е стояло и три минути на сайта на общината. Стояло е и след това веднага е изтрито, това е доказано от компютърни специалисти.“, допълни Шушков. 

Във връзка с призива на кмета на Благоевград областната управа да оттегли жалбата си пред ВАС във връзка с решението на ОбС за увеличение на такса смет на 2,1 промила, Николай Шушков коментира, че по време на приемане на това решение не е бил областен управител и "няма моралното право да ревизира работата“ на областния управител, взел това решение.

Той отбеляза, че по това време Валери Сарандев бе начело на Областна администрация. Главният секретар на областната управа Стоян Христов каза, че решението за размера на такса "смет" е на ОбС, като решението на ВАС засяга решение, прието за 2022 година. "Каква ще бъде таксата за 2023 г. е от компетенциите на общинските съветници", допълни Христов. 

"И двете решения, взети в рамките на месец от ОбС за такса смет в размер 2,9 промила и 2,1 промила, не бяха приложени през настоящата година, поради обжалванията в съда. Това води до около 2 млн. лева по-малко приходи", каза пред журналисти Илко Стоянов.

Предстои да стане ясно каква такса "смет" ще плащат жителите на Благоевград през следващата година, както и какъв ще е размерът за юридически лица и жителите на малките населени места.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: