Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
С проект за 10 млн. лв. общината превръща кв. "Вароша" в център за обществен живот, култура и изкуство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 03.11.2023Коментари (0)461
© Facebook
Община Благоевград кандидатства директно в Брюксел по проект за 10 000 000 лв. за превръщането на кв. "Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство.

Чрез изграждането на многофункционален център “Varosha Innovation Nexus" (VIN) (Nexus Хъб) традиционни къщи в квартал "Вароша“ ще бъдат реставрирани, високотехнологично оборудвани и превърнати в жизнени, функционални пространства за подкрепа и развитие на млади таланти и предприемачи.

Предвижда се да бъде създаден "Център за овластяване на младежи“, който ще предлага персонализирани програми, менторство за развитие на уменията на младите хора и подкрепа на безработни лица, търсещи преквалификация. Местните фирми директно ще имат възможност за достъп до ресурсите и за работа в мрежа, съобщиха от общината.

Освен това ще бъде създадено отворено офис пространство, подходящо за стартъпи и малки бизнеси; място, където в динамична среда ще се обменят идеи.

Оживяването на кв. "Вароша“ и превръщането му в културен център ще даде възможност Благоевград да бъде домакин на различни събития, фестивали и изложби.

С реализирането на успешния модел центърът “Varosha Innovation Nexus" ще има възможност да генерира собствени приходи чрез публично-частни партньорства. 

Инвестицията ще придаде нова културна идентичност на квартала като същевременно ще привлече хиляди посетители годишно, което ще стимулира местния туризъм.

С осъществяването на идеята Община Благоевград има за цел както да опази културното историческо наследство, така и да  подпомогне икономическото съживяване на града и да се справи с демографските проблеми, пред които е изправен областният център с емиграцията на образовани младежи след дипломирането им.

Проектът ще бъде реализиран по програмата на Европейския съюз "Европейска инициатива за градско развитие  – иновативни дейности 2021-2027 г.“ (EUI).

Чрез международно сътрудничество проектът ще прехвърли своя новаторски подход към три партньорски общини – община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция), община Сан Лучидо (Испания).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: