Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
С интересна програма Благоевград отбелязва 26 г. от обявяването на парк "Рила“ за защитена територия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:13 / 15.02.2018Коментари (0)680
©
Национален парк "Рила" отбелязва 26-годишнината си от обявяването на защитена територия с множество инициативи и богата програма. Мероприятията ще се проведат от 20 до 26 февруари в Благоевград под надслов Дни на Национален парк "Рила".

Честванията се организират съвместно с дирекция "Национален парк Рила", Община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград, Регионален телевизионен център-Благоевград, Регионално управление на образованието- Благоевград, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Дни на Национален парк "Рила" започват с Екологични образователни програми за НП "Рила", които ще се проведат от 20 февруари до 22 февруари в РИМ-Благоевград от 10:00 часа.

На 22 февруари от 10:00 часа в Градска художествена галерия ще се проведе Еко-работилница и изложба с рисунки от IV Национален ученически конкурс "Национален парк "Рила" - познат и непознат".

Отбелязването на 26-годишнината на НП "Рила" продължава на 23 февруари в Регионален исторически музей - Благоевград с постановката "Приключенията на прилепа Дарки", която ще започне в 14:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ "Щурчо" към ЦЛТРДБ.

Дни на отворени врати в Посетителски център за Национален парк "Рила" в Паничище и Посетителски-информационен център - гр. Самоков ще приемат всеки желаещ на 24 и 25 февруари от 09:30 часа.

В зала "22 септември" - Благоевград на тържествена церемония по повод 26 години Национален парк "Рила" ще бъде представен юбилеен филм "Национален парк Рила и зоната на вечните снегове". Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов "Национален парк Рила - ретроспекция". За официалната церемония има и подготвена музикална програма.

Национален парк "Рила" е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел запазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, природни местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата. От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров - Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

На територията на парка се намират четири български резервата - "Парангалица", "Централен Рилски резерват", "Ибър" и "Скакавица". Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Резерват "Парангалица" е част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: