Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
"Рила газ" е минирало Благовград при газификацията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 25.03.2010Коментари (0)521
© Blagoevgrad24.bg
Проверка установи ужасяващи факти в над 10 произволно избрани участъка - кабели с високо напрежение се допират до тръбите, вместо да са на разстояние най-малко 60 сантиметра, за да се отстрани заплахата, прясно асфалтираните улици в града трябва да се разкопават наново, без Акт 16 в определени участъци е пуснато синьо гориво до абонати.

Акционерно дружество "Рила газ" е минирало Благоевград при газификацията заради неспазени технологични изисквания за отстояния между тръбите и електрическите кабели, проблемът е толкова сериозен, че може да доведе до ново разкопаване на току-що асфалтираните улици, за да се отстранят нередностите, алармира вчера областният управител Валери Смиленов. Той разкри, че гигантският гаф е излязъл наяве случайно след възникналата преди седмица авария на улица "Иван Михайлов" -6. Тогава, както писа "Струма", пожар, предизвикан от междуфазов пробив, и късо съединение на кабели с ниско напрежение принуди работници от ЧЕЗ да разкопаят участъка, за да отстранят повредата.

Оказа се, че кабелът е в опасна близост до прясно положения газопровод, по който за късмет все още не е пуснато синьото гориво. Веднага служители на РО "Инспекция за държавен технически надзор" в Благоевград, с началник инж. Костадин Башов, направиха проверка на място и установиха с изненада, че вертикалното отклонение на газопровода контактува пряко с трите кабела с 380 волта ниско напрежение, които се запалили, а хоризонталната част на газопроводното отклонение е едва на 6 см под силови кабели от 20 киловолта за средно напрежение.

Според действащата в България Наредба -2 за безопасността на такива съоръжения отстоянието трябва да е минимум 50 сантиметра от силови кабели с напрежение до 1 киловолт и 60 сантиметра от кабели с напрежение до 35 киловолта, а в случая двете съоръжения се допират без междинна изолация, предупреди областният управител.

При средно натоварване на такива кабели от електропреносната мержа те се нагряват до 50-70 градуса, което поражда реална опасност да се разтопи полиетиленовата тръба на газопровода и рискът от експлозия е изключително голям.

Областният управител е разпоредил незабавна проверка и са направени над 10 проби на произволно избрани участъци на газопреносната мрежа на улиците "Скаптопара", "Илинден" и "Иван Михайлов", оказало се, за ужас на експертите, че във всички участъци отстоянията не са спазени - или тръбите и електрическите кабели се допират директно, или разстоянията не са повече от 5-9 см.

При тези проверки с изненада установих, че без да има издаден Акт 16 за газопровода, "Рила газ" вече доставя гориво на определени абонати, което с оглед на констатираните нарушения създава реална опасност от взривове в града, възмущаваше се Смиленов. Вчера той е организирал спешна среща с участието на "Рила газ" АД, РДНСК, РИОСВ, ЧЕЗ, подизпълнители на обекта, проектанта Караджов, председателя на Агенцията по метрология и стандартизация и зам. кмета по строителството на Благоевград арх. Георги Скрижовски.

Разпоредих незабавно да се спре газоподаването, заедно с лидера на ГЕРБ и председател на ОбС - Благоевград К. Хаджигаев ще следим дали ще се предприемат всички необходими мерки за отстраняване на допуснатите грешки, защото все още не знаем точния размер на проблема. Ще сезирам прокуратурата да проведе разследване за допуснатата небрежност от всички лица и служби, които имат отношение към гафа, за да се гарантира животът и здравето на благоевградчани, категоричен бе Смиленов.

Според него основната вина е на "Рила газ" и ако се стигне до ново разкопаване на улиците на града, те трябва да поемат разходите за преасфалтирането. Не става дума за преднамерени действия, а за небрежност и немарливост при такава сериозна инвестиция, което не проумявам, каза областният управител.

Зам. кметът арх. Скрижовски обяви, че община Благоевград няма да допусне компромис и ще настоява "Рила газ" да отстрани нередностите за своя сметка. Прокуратурата ще трябва да провери и дали всички държавни институции за строителен контрол, които са длъжни да следят изпълнението на обекти от особено значение, са си свършили работата.

Това е най-мащабният гаф и опасност, пред които е изправен Благоевград през последните 20 години. Според областния управител до него се е стигнало заради липса на координация между "Рила газ", подизпълнителите, надзорниците и ЧЕЗ, която е задължителна при проект от такова значение.

Според зам. областния управител Бисер Михайлов и председателя на общинската комисия за мониторинг на обществените поръчки Кирил Илиев вместо да се поздравят с нова придобивка, жителите на Благоевград са изправени пред избора дали да имат газоснабдяване.

Източник: в. "Струма"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Зелен преход
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: