Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
"Рила газ" АД: Изявленията на областния управител са напълно необосновани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:59 / 26.03.2010Коментари (0)850
© Blagoevgrad24.bg
Във връзка с изявления на областния управител Валери Смиленов относно дейността на „Рила газ" АД на територията на Благоевград и изказани мнения за опасността от  аварии по газопреносната мрежа в града, от Акционерното дружество „Рила газ" изпратиха съобщение до медиите, което Blagoevgrad24.bg публикува без промени и съкращения:

Публикуваме настоящото в отговор на обвиненията, повдигнати в публичното пространство на 24.03.2010г., на регионално и национално ниво, във връзка със сигурността при полагането на газопроводите, обслужващи гр. Благоевград. Гражданите на Благоевград могат да бъдат спокойни относно сигурността на газопроводите и дейността на дружество „Рила газ" ЕАД, чийто акционер се занимава със строителство и експлоатация на газопроводи повече от 100 години. „Рила газ" ЕАД възлага стрителните работи на фирма подизпълнител, а техническия и стрoителен надзор на българско дружество, притежаващо необходимите лицензи и удостоверения.

От актовете, издадени от строителния и технически надзор, се установява, че строителните работи са извършени коректно, като за работата си впоследствие дружеството подизпълниетел е получило съответното възнаграждение. Газопроводите притежеват удостоверение за въвеждането им в експлоатация, като същото е изпълнено в съответствие с действащото законодателство. Бихме искали да обърнем внимание на тази объркана ситуация, ескалирала до организирането на пресконференция, по време на която бяха повдигнати тежки и неоправдани обвинения към дружество „Рила газ" ЕАД.

Началника на РО „ИДТН" - Благоевград, инж. Костадин Башов, вече недвусмислено опроверган в предишното изявление на дружеството,  се зае своеволно и тенденциозно с извършването на редица проверки.

Подчертаваме още веднъж, че тези обвинения не са базирани на реални факти, като се има предвид, че са извършени 12 проверки, при 4 от които е било констатирано, в присъствието на наши технически лица, че електрическите кабели са били положени от друго дружество до поставените преди това от нас газопроводи, за които се установи, че отговарят на необходимите изисквания. Останалите 8 проверки бяха извършени от г-н Башов, без да изиска нито един път присъствието на наши представители.

Ситуацията може да бъде определена като странна, предвид факта, че пожарите са предизвикани от кабелите на ЧЕЗ Разпределение България АД, а не от газопроводите. Съвсем ясно е, че проблемът произтича от електрическите кабели. Въз основа на тези проверки е организирана пресконференция, на която са повдигнати тежки обвинения от страна на държавни служители, както и на Областния управител на Област Благоевград.

Обратно на твърденията на Областния управител, внушаващи паника и  лишени от основание, причиняващи единствено неизмерими вреди на дружество „Рила газ" ЕАД, газопроводите със средно налягане са изградени от стомана, с предвидената в действащото законодателство плътност и дебелина на стените, и изолирани с три пласта полиетилен, а тези с ниско налягане са от PE-HD (полиетилен висока плътност), изпитани и притежаващи нужните според европейското законодателство сертификати.

Областният управител г-н Валери Смиленов, приписва на нас цялата отговорност за случилото се, заявявайки, че ще преустанови газификацията. Считаме подобни изявления за напълно необосновани, дискредитиращи безвъзвратно репутацията на дружеството и всяващи паника сред гражданите, без да бъдат реално обосновани.

Никой, включително Началника на РО „ИДТН" - Благоевград, инж. Костадин Башов, не се е заел с това да установи реалните причини, поради които избухват кабелите, преди да вдигне ненужни облаци прах. Предвид гореизложеното, „Рила газ" ЕАД заявява, че в защита на интересите и на репутацията си, се е обърнало към юридически лица от съответните институции, в това число и такива от Европейския съюз, цитирайки поименно лицата, въвлечени в тази тъжна ситуация. Налице е напълно неоправдана атака срещу „Рила газ" ЕАД, чийто акционер Ачегаз изгражда и експлоатира газови мрежи от 1894г., осигурявайки обслужване на 400.000 потребители, и е предоставило на „Рила газ" ЕАД кредити на стойност 130 млн евро за извършване на газификацията на регион Запад, от които близо 20 млн са вече инвестирани.

Що се отнася до сигурността на гражданите, напомняме, че проблемът с експлозиите на електрически кабели остава неразрешен, като се има предвид, че г-н Башов все още не е установил реалните причини за експлозиите.

 

 

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: