Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Решено! Община Благоевград ще тегли дълг от 14 млн. лв.
Автор: Ливия Кукова 12:02 / 31.05.2024Коментари (0)1088
© Blagoevgrad24.bg
С 24 гласа "За“, 6 "Против“, 2-ма "Въздържал се“ и 3-ма не гласували, поради деклариран конфликт на интереси, Общински съвет – Благоевград подкрепи предложението на кмета Методи Байкушев за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 млн. лв., предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

В началото на дебатите, продължили повече от един час, кметът Методи Байкушев даде ясно да се разбере, че този дълг е част от оздравителната програма на Община Благоевград, която е предприел още в началото на своя мандат.

Градоначалникът добави, че са изминати всички необходими процедури, като допълни, че няма нито едно постъпило становище в деловодството на Община Благоевград по отношение на предложението за поемане на дългосрочен дълг в размер на около 14 млн. лв.

Той припомни, че дългосрочният дълг е необходим само и единствено за конкретни обекти и проекти, както и за съфинансиране на проекти по европейските програми. Всички необходими средства за реализирането им са подробно описани в предложението, подчерта кметът Методи Байкушев.

Методи Байкушев подчерта, че дългът, който се поема за проекти не може да бъде използван за нищо друго.

"Това се следи. Дългът е в две части – за проектите, които сме получили целеви средства, но ги няма в сметките на Общината (ремонт на Камерна опера, ул. "Промишлена“ и свлачището за Картала); както и за съфинансиране по европейски проекти. От 2019 сме в дългова спирала, при която дефицитът се върти и увеличава, но не се правят съкращения на разходите или увеличение на приходите, а дупката се разширява“, каза още той.

От думите на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев стана ясно, че не отговаря на истината твърдението, отправено от представители на политически партии, политици и общественици, че от 2011 до 2019 не са теглени кредити, те са 16 млн. лв.

"В края на 2019 остатъчни дълг е 9 млн. лв. Общината е оставена с тези задължения към РИОСВ за неплатени отчисления. Общината е и с три заведени дела – от една фирма и две дружества, и трябва да бъдат платени 3 млн. лв. Мандатите започват с 0 лв. дълг, а завършват с 9 млн. дълг“, отбеляза той.

По отношение на дебатите, проведени в комисиите към Общински съвет, и най-вече във връзка с отправени твърдения от общинския съветник Димитър Урдев, кметът заяви:

"Позволихте си доста силни твърдения и квалификации, уважавам че четете една част от документите, няма да ви отговоря с квалификации и тон, като вашия. Извън тях Вие твърдите два факта - съгласно доклада на АДФИ е констатирано, че целевите средства ги нямало през 2022, но ги имало през 2023. Докладът е ясен, че парите ги няма и няма друг източник за изплащането им“, прибави още той.

Урдев от своя страна заяви, че ако всичко казано от кмета на Община Благоевград от трибуната на общинския съвет, е било обяснено в комисиите, то нещата са щели да приключат още тогава.

Двамата влязоха в задочен спор, при който бяха коментирани редица въпроси, сред които защо ще се налага увеличение на такса "Смет“, за какво ще се използват повечето приходи, които ще влизат в общинската хазна от увеличението, при положение, че общината няма да се налага да дофинансира тази дейност.

По темата Методи Байкушев каза, че такса "Смет“ ще расте навсякъде, не само в Благоевград.

"Няма защо да лъжем, че ще я държим ниска. Ресурсът от вдигането на таксата ще се използва за инфраструктурни ремонти. Затова тръгваме да кърпим, но така че да се налага да го кърпим пак догодина. Ние сме в ЕС, а улиците ни са като в Афганистан. И освен парите от държавния бюджет, ние трябва да поддържаме целия град – алеи, междублокови пространства, тротоари, паркове, градини. Затова трябва да използваме парите. Липсва инфраструктура в града. Ние досега не сме инвестирали в нея. Досега са залагани 1,5 млн. лв. за асфалтиране. Само за асфалт, не за реконструкция. Нека не си говорим глупости. Данъците е важно да се знае за какво отиват – за хората и така ще бъде“, прибави той.

На въпрос на Димитър Урдев, свързан с това защо са се увеличили парите, необходими за изграждането на нови две детски градини в Благоевград, кметът заяви, че повечето пари са необходими, поради сложността на терените и необходимост от укрепването им.

По време на дебатите от БСП обявиха, че ще гласуват "Против“ предложението, защото смятат, че чрез новия дълг общината ще влезе в дългова спирала.

Още по темата: общо новини по темата: 5
28.05.2024 »
27.05.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: