Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Рекордно дълга сесия на местния парламент, имаше и технически проблем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:31 / 27.04.2018Коментари (0)1241
©
Рекордно дълго продължи днешното редовно заседание на местния парламент. Големият брой точки - общо 54, както и технически проблем в електронната система за гласуване удължиха сесията до близо четири часа.

В началото на заседанието думата бе дадена на общинския съветник Сашо Милчев, който изчете предложение от група общински съветници  за включване на точка в предстояща сесия на Общински съвет за провеждане на местен референдум за "Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IVти век от времето на император Константин Велики и други жилищни и обществени сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол.“. Целта е да бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение, което ще доведе до развитие на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Предложението е и в подкрепа на организирана от инициативен комитет подписка на жители на Благоевград.

Заседанието продължи с отчет  и проект за решение  за прекратяване правомощията на Комисия по номинация за избор на обществен посредник на територията на Община Благоевград.

Общинските съвеници гласуваха за упълномощаване  на кметът на общината -  д-р Атанас Камбитов,  да гласува позицията на общината по предвидения дневен ред в предстоящото извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград, насрочено за 10 май 2018 година. В проекта за решение беше  включено предложение, прието с пълно мнозинство, задължаващо кмета Камбитов, като представител на общината с най-голямо дялово участие, да поведе инициатива за свикване на извънредно Общо събрание на Асоциацията. На това заседание да бъдат поканени кметовете и представители на единствените две общини, които не участват в Асоциацията по ВиК - Кресна и Сандански. Целта е да се ускори процесът на консолидация, която от своя страна би дала възможност за кандидатстване по редица програми от европейските фондове.

Местните парламентаристи одобриха няколко предложения относно кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег- ИПП България- бивша Югославска Република Македония 2014-2020 , както и Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград за 2018 година, наименуване на улици в с. Изгрев и приемане на годишен план за развитие на социалните услуги в Община Благоевград за 2019 година. Съветниците гласуваха и издаване на разрешително  за водовземане от находище за минерална вода "Благоевград"- изключителна държавна собственост, чрез съществуващи съоръжения на Община  Благоевград, за басейна на спортен комплекс "Пирин“. Общинските съветници върнаха за преразглеждане и изготвяне на нова пазарна оценка на предложение за закупуване на имот находящ се в землището на с. Еленово.

Основната част от заседанието премина в  разглеждане и приемане на годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските  търговски дружества, както и доклади за осъществените читалищни дейности и финансови отчети за изразходваните средства през 2017г. Очаквано, дебати предизвика годишният финансов отчет на "Специализирана болница за активно лечение по онкология “Свети Мина" ЕООД. Бяха направени изказвания относно искане на оставката на управителя- д-р Георгиев,  опасения от запориране на сметките на лечебното заведение, поради натрупани огромни задължения към доставчиците на лекарствени препарати, както и предложения за евентуалната възможност за включване на другите общини, ползващи се от услугите на болницата, в нейната издръжка. Финансовият отчет и баланс за 2017 година на "Общински футболен клуб Пирин" ЕООД бе отхвърлен. Най-подробно бе разискван и отчетът на общинско търговско дружество "Паркинги и гаражи – Благоевград" ЕООД. В изказванията си някои от съветниците направиха предложения за премахване на "Синя зона“, поради недостатъчната ѝ ефективност. Мнозинството от общинските съветници обаче, се обедини около становището, че без опита за регулация на движението, осъществяван чрез "Синя зона“, и предвид броя на автомобилите в града ни, би настъпил истински хаос и това за момента остава единственото адекватно решение.

Като извънредна точка бе разгледана и приета Програма за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015-2020г, с актуализация за 2018г. Другата извънредна точка се отнасяше до искане на Народно читалище "Никола Й. Вапцаров - 1866“ - Благоевград, за предоставяне безвъзмездно за управление общински нежилищен имот –с адрес гр. Благоевград, ул. "Сан Стефанов“ № 9, с площ 330 кв.м, публична общинска собственост. Това искане е  във връзка с намерение на  читалището да кандидатства по проект "Interreg ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония“ 2014 – 2020 г.“, за нуждите на читалищната библиотека. Проекта предвижда създаване на Център за опазване и популяризиране на общите за трансграничния район традиции и занаяти, културния туризъм в региона, извършване на ремонтни дейности в обекта, в който ще се помещават центърът и библиотеката, както и провеждане на семинари и работни срещи. Към настоящия момент обекта се ползва като читалищна библиотека към НЧ "Никола Й. Вапцаров - 1866“ – Благоевград.  

Поради отсъствие от страната заради служебен ангажимент на Председателя на Общински съвет Благоевград, г-н Радослав Тасков, днешната сесия бе ръководена от определения заместник председател от ППГ - г-н Илиан Георгиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: