Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
РИМ – Благоевград представи уникален спектакъл, посветен на генерал-майор Константин Жостов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:02 / 05.05.2016Коментари (0)362
©
На 4 май 2016 г. в залите на РИМ - Благоевград се проведе музейна образователна игра - спектакъл, посветен на генерал-майор Константин Жостов, на когото тази година се отбелязва 100 - годишнина от смъртта. Той е посветен и на Деня на храбростта 6 май - празникът на Българската армия.

Събитието е емоционално и познавателно за участниците и широката публика. Животът на генерала е представен под формата на интервю - "Пратеници в миналото. Репортажи от мястото на събитието". Репортери бяха ученици от ПМГ "Сергей Корольов", НХГ "Св. Св. Кирил и Методий", Трето ОУ "Димитър Талев", ЕГ "Людмил Стоянов" и от "Детски парламент" към Младежки дом - Благоевград. Те са и актьори в театралните дейности на Обединен детски комплекс с ръководители Юлия Дживджорска и Илия Ласин.
Подготовката на спектакъла реализира Илия Ласин, който се превъплъти в главната роля на генерал-майор Жостов. Публиката бе впечатлена от автентичната театрална сцена, на която бяха изложени културни ценности от личния фонд на генерала, съхраняван в РИМ - Благоевград - кокардата, пагоните, еполетите, сърмения колан, сабята и офицерската чанта на ген. Жостов, също така, негови писма, пощенски картички, военни карти, снимки и дипломатически вещи.

Епохата на героя се пресъздава и с реквизит, осигурен от Военно формирование 26 400 - Благоевград и от Драматичен театър "Никола Вапцаров", на които изказваме сърдечна благодарност. Самият спектакъл реализира успешно основната си цел - да запознае и привлече към делото на ген. Жостов благоевградската общественост, да внуши познавателни и нравствени ценности у учениците, да предизвика интерес към дейността на РИМ-Благоевград като утвърди високия имидж на институцията в културния живот на нашия град. Спектакълът е част от традиционната музейна образователна инициатива "Трофеите на Клио", организирана от отдел "Нова и Най-нова история".

Театралната форма е особено подходяща за представяне миналото на българския народ - успоредно с емоционалното и визуалното въздействие, се разкриват драматични и сложни исторически събития. Отзивите на любезната публика също са в подкрепа на тази музейна инициатива.

Въздействието от прекия контакт с исторически ценности е незабравимо и всеобща става идеята музейните работници да продължават със същия дух. Организаторите благодарят и поздравяват участниците Камелита Бежанска, Венера Попова, Димитър Борумов, Юлиян Стоянов и Константин Мирчев за проявената отзивчивост, отговорност и артистичност, с които вълнуват и завладяват нашите гости. Те заслужено спечелиха възхищението и аплодисментите на многобройната публика изпълнила до краен предел конферентната зала в музея.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: