Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Пуснаха от ареста кметът, който беше задържан за кражба на дървесина в Благоевградско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:25 / 24.11.2022Коментари (0)260
©
Над 60 кубически метра е незаконно добитата едра строителна дървесина, установена до момента от съвместната проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие. Тя започна преди три дни, когато по пътя от Черна Места към Якоруда беше задържан камион с около 20 кубика контрабандна дървесина на фирма " Диамант Рубин“. 

Задържан в ареста е и шофьорът на камиона, Ахмед Ибрахим Ахмед, кмет на село Конарско, който е реалният собственик на фирмата, въпреки посоченият в регистъра Хава Ибрахим Мехмед - негов брат. Проверката  продължи по информация за още два пълни с контрабандна дървесина камиона. Дървеният материал е открит разхвърлян на няколко места в близост до сечището и до обекта, където фирмата има договор за законен дърводобив. Случаят е повече от скандален и е пример за злоупотреба с власт и щеше да бъде само криминален, ако основното действащо лице в схемата за незаконен дърводобив в гората не беше кметът на село Конарско. Всички в Якоруда са наясно, че фирмата "Диамант Рубин“ е негова, но за да няма конфликт със закона, формално я е прехвърлил на друг на семейството. Тази фирма не е случайна и има история в търговете и договорите за дърводобив, провеждани от ЮЗДП.

Каква ще е съдбата на кмета на село Конарско ще стане ясно след пълното разследване и внасяне на обвинителен акт. Каква ще е съдбата на бизнеса му коментира пред БНР директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

"Такъв случай, на такова количество кражба на дървесина в последните години не е установявано от една фирма. На лицензирания лесовъд на фирмата ще бъдат съставени актове по Закона за горите, дървесината ще бъде задържана и ще отидем на вариант прекратяване на договорите за некоректно изпълнение. Кражбата е фрапантна – над 60 кубика строителна дървесина, при сегашните цени на дървесината това са някъде над 15 хиляди лева."

"Като тръгне да се разплита чорапът, излизат доста неща, които са нелицеприятни. Всички правила са нарушени в случая", допълва Дамянов.

Дали заради кражбата, в която беше уличен кметът на Конарско Ахмед Ахмед, ще бъде отстранен от длъжност? Това е в правомощията на ОИК, ако бъде сезирана. Към момента такъв иск не е внесен нито от институциите на местната власт в Якоруда, нито от представител на някоя политическа партия. 

Все още няма и повдигнато обвинение към кмета и затова снощи той беше освободен от ареста, съобщиха от прокуратурата, но уточниха, че разследването продължава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: