Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Пълна бъркотия с два от големите проекти на Община Благоевград
Автор: Ливия Кукова 17:53 / 26.02.2024Коментари (0)1022
© Blagoevgrad24.bg
Два от големите проекти на Община Благоевград трябва да бъдат завършени до края на март и април, в противен случай отпуснати пари за тях ще трябва да бъдат върнати. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на кмета Методи Байкушев, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Първият проект касае т. нар. МУЦ - Междуучилищен център, който се ремонтира по Норвежкия механизъм. 

"Прави се изолация на цялата сграда, подменя се дограмата и се изгражда енергийно ефективно отопление. Трябва да се поставят и фотоволтаични панели на покрива на сградата. По този проект имаме няколко изненади, които излязоха по време на изпълнението. Оказа се, че покрива е в много тежко състояние, абсолютно компрометиран, което наложи да се извършат допълнителни работи за подмяна на покрива, иначе нямаше как фотоволтаичните панели да останат там. Другата изненада, която се случи в последните няколко дни е, че съгласно проекта е предвидено само 54 км. м. от външната мазилка да бъдат ремонтирани, което е правено на база на тогавашния оглед. Сега, при подмяна на дограмата, се оказа, че почти цялата мазилка е подкужушена, което налага тя да бъде обрушена изцяло. Общата площад на фасадата е над 3 000 кв. м. Това ще доведе до допълнителни разходи. Обмисляме как да го финансираме", каза кметът Байкушев. 

По думите му от петък има становище на независим инженер, който казва, че тази работа е напълно неизбежна. 

"Иначе ще означава, че сме ремонтирали сградата и сме я оставили без мазилка. В момента мазилката буквално се срива. Това означава, че за трети път общината ще трябва да дофинансира ремонта на МУЦ, тъй като още в началото на самия проект има съфинансиране, покрива ще ни струва около 250 хил. лв. без ДДС, а мазилката ще е около 150 хил. лв. без ДДС", уточни градоначалникът. 

Срокът за изпълнение на проекта е края на месец април. 

"Поставени сме в ситуация да нямаме избор – излизат нови разходи, които ако не направим, губим парите по програмата. Налага се да избираме по-малкото зло, а то е проектът да върви, което е свързано с допълнителни средства, които да разплатим сега. Сумите, които трябва да разплатим, ни затрудняват много", посочи Байкушев. 

Проблеми има и с проекта за ремонт на сградата на Камерна опера - Благоевград и читалище "Никола Вапцаров".

"Финансирането за ремонта на сградата е осигурено от четири източника: Фонд ФЛАГ, Министерския съвет, по Плана за възстановяване и със собствено финансиране. Около 450 хил. лв. загубихме, тъй като проектът не успя да бъде завършен до края на миналата година. Те ще останат за сметка на общината. Срокът, който гоним в момента е обектът да се завърши до 30 март. Заварихме бъркотия, 7 изпълнители, никаква съгласуваност, липса на програма за работите и без да се знае кой, кога и по какво работи. Ще се опитаме да приключим до 30 март", добави общинският кмет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: