Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Психолог от Благоевград: Когато нещо ви направи впечатление като промяна в поведението или начина, по който се чувствате, разберете, че сте се докоснали до нещо, което се опитва да ви променя
Автор: Ливия Кукова 14:48 / 19.02.2024Коментари (0)1112
©
Илюстративна снимка
Психологът от Благоевград Бисера Борисова е специалист с богат опит, който от години се занимава с това да помага на хора, изпаднали в затруднени ситуации. За предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ тя коментира, че в последните години се наблюдава зачестяване на случаите на хора, които пренасят изцяло живота си в социалните мрежи, поради което стават и по-асоциацни.

Тя коментира, че прекаленото използване на социалните мрежи и платформите за създаване на видео съдържание може да бъде особено опасно за децата и младежите, най-вече до навършване на 20-годишна възраст, тъй като до тогава, според невробиолозите, мозъкът продължава да се развива.

"Възприятието, което идва като стимул от външната среда, в случая говорим за социални мрежи и TIK TOK, може да бъде де-конструктивно по отношение самото състояние на личността. Хората в тази възрастова група, която споменахме лесно могат да бъдат повлияни от това, което гледат и да не могат да преценят до колко то е безопасно, до колко то е разумно, до колко е благотворно за тях. Искайки да бъдат като другите, защото по този начин се чувстват част от общността, те са склонни да подражават на хората, които наблюдават в тези платформи, без обаче да имат достатъчно самоконтрол, било защото са все още незрели и нямат опит, било, защото нямат достатъчно личен пример от страна на възрастните около тях“, каза още Борисова.

По отношение на последните тенденции в платформите за видео споделяне и изпълняването на предизвикателства в тях, Борисова обясни, че ако дадено задание призовава към насилие, посегателство върху личността или психологически тормоз, то е редно самите социални мрежи, както и законодателството, да се намесят и да регулират подобно съдържание, което не е редно да се допуска.

"Хората, които са популярни в социалните мрежи не трябва да злоупотребяват с влиянието си и трябва да имат по-голям самоконтрол. Нека не забравяме, че социалните мрежи са лесно достъпи и биха могли да се гледат дори от хора, които са с лабилна психика или психично болни. При такива хора липсва самоконтрол, поради заболяването и не би трябвало да се допуска такова влияние. Нека ги има тези игри, но да се правят предизвикателства, които да са ползотворни“, прибави психологът от Благоевград.

Експертът допълни, че социалните мрежи оказват най-различно влияние върху хората, като дори могат да ни манипулират чрез различни "трикове“, които от години се използват и в рекламния бизнес.

"Когато усетите влияние, мили хора, когато нещо ви направи впечатление като промяна в поведението или начина, по който се чувствате, разберете, че сте се докоснали до нещо, което се опитва да ви променя. Тогава спрете и се замислете дали това е желаната промяна. Има видеа, които са с насоченост която може да ти помогне в личностното развитие, но има други които могат да те подтикнат към девиантно поведение, което може да е опасно за теб и околните“, коментира още тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: