Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Проф. Илин Савов за новите фишове на КАТ: Изключително притеснително и опасно, очаквам бум на фишинг имейлите, SMS и Viber измамите
Автор: Петя Кузева 23:19 / 04.12.2023Коментари (0)449
"Нововъведената практика от КАТ с новите фишове излага на сериозна опасност гражданите и е уникален шанс за кибер измамниците. Кибер организираната престъпност не спи!". За това предупреди проф. дн Илин Савов, експерт с над 24-годишен международен и национален практически опит в службите за сигурност и МВР.

КАТ вече отчете, че за месец и половина по имейл и Viber са връчили на нарушители фишове и актове за над 1 250 000 лева.

"Изключително притеснително и опасно е въведената от държавата нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или с приложението Вайбър", написа проф. Илин Савов, който е преподавател в няколко български университета.  

В своя публикация по темата топ експертът по киберсигурност отбелязва, че очаква бум на фишинг имейлите и Вайбър измамите. Като друг огромен проблем той определи ниското ниво на информационната кампания на държавата, както и също ниското ниво на подготовката на гражданите да разпознават истинските имейли от фалшивите.

"Фокус" публикува анализа на създалата се ситуация с новите фишове на КАТ на проф. Илин Савов във "Фейсбук" без редакторска намеса. 

"Изключително притеснително и опасно е въведената от държавата нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или с приложението Вайбър. Това на което държавата трябва да обърне сериозно внимание е следното:

"Връчването" на наказателните постановления или нарушения свързани с пътните правила е вече добре изтренирано упражнение от киберпрестъпниците - хиляди примери за това.

Липсата на кибер култура във връзка кой имейл е реален и кой е фишинг (phishing) е опасно за всички граждани в страната.

Имейл известяването "Извършено нарушение МПС" чрез SMS системата или Вайбър приложението ще подложи голям брой български граждани да “клъвнат" на поредната фишинг атака, защото кибер организираната престъпност не спи, а следи за вратички през които да преминат, заради липсата на адекватно взимане на решения касаещи сигурността.

Във Вайбър и по електронна поща ще има текст и два линка - единият ще води към Системата за сигурно електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на МВР - уникален шанс за кибер измамниците да накарат потребителите да натиснат и да споделят личните си данни, чрез които могат да бъдат и изнудвани впоследствие.

Целта на тези промени може би е минимално закъснение след извършване на нарушението или максимално бързо след заснемане на превишаване на скоростта, водачът да получи съобщение за превишена скорост. Това е чудесно, а някои от тези които предлагат тази "лесна и достъпна" услуга замисля ли се, че това дава възможност да се атакуват неограничен брой граждани, които ще залеят полицията с жалби за извършено кибер свързано престъпление спрямо тях.

Очаквам бум на фишинг имейлите и Вайбър измамите. Информационната кампания на държавата е на ниско ниво, подготовката на гражданите да разпознават истинските имейли от фалшивите (те извличат лични данни и впоследствие се извършва кибер рекет) е на ниско ниво. В дигиталният свят в който живеем трябва да се действа не само реактивно с цел събиране на дългове, но и превантивно като се помисли за гражданите да не станат жертви в толкова трудните за разкриване кибер свързани престъпления", предупреждава проф. Илин Савов






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: