Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:48 / 23.07.2019Коментари (0)412
©
В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово в България, пише пише "24 часа".

Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви, че е въвела 4-дневна работна седмица с 3 почивни дни и без да се намаляват заплатите на служителите.

“Има много малко възможности за въвеждането на тази практика. Русенската фирма е консултантска, а тези дейности могат да се извършат и в извънработно време да се свърши за 4 денонощия", обясни пред “24 часа" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него един от положителните ефекти е по-добрата мобилизация.

“Но това е напълно неприложимо в индустрията, където на много места се работи 7 дни в седмицата по 24 часа на 4-сменен график. В общия случай, ако се мине на 4 дневна работна седмица, това означава 20% по-ниска производителност, съответно поне 20% по-ниски доходи", каза още Велев.

В администрацията, здравеопазването и съдебната система пък 4-дневната работна седмица щяла да означава назначаването на допълнителни хора, по-големи разходи за заплати и вдигане на данъците.

“Ние имаме недостиг на човешки ресурси и все по-често поставяме въпроса за премахване на безсмислените ограничения за извънреден труд. За 4-дневна работна седмица говорим, когато има икономическа криза, но по-добре да не стигаме дотам", категоричен бе Велев.

Според синдикатите пък трябвало да се внимава при по-кратка работна седмица да не пострадат заплатите.

“Така както е описан, случаят от Русе изглежда привлекателен, защото не е за сметка на по-дълъг работен ден и по-ниска заплата. Не очаквам това да стане масово в България, поне не в близките 10 г., защото в момента България продължава да се обезлюдява", обясни икономическият съветник на КТ “Подкрепа" Ваня Григорова. Тя подчерта, че в следващите години липсата на кадри ще бъде осезаема в почти всички сектори. Даде за пример, че преди време мексиканският милиардер Карлос Слим въведе в една от компаниите си 3-дневна работна седмица. “Но с 11-часов работен ден и при положение че служителят се пенсионира на 75 г. Детайлите са ключът, защото не можем да кажем, че четиридневна работна седмица е добре, ако през това време те изтощават максимално", категорична бе Григорова. 

Още преди 5 г. Международната организация по труда препоръча работната седмица да стане четиридневна. Миналата година експеримент в нова Зеландия показа, че така 78% от служителите стават по-продуктивни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: