Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Приказна нощ на музеите в Благоевград
Автор: Ливия Кукова 14:30 / 19.05.2024Коментари (0)876
Всяка година на 18 май, храмовете на Клио от цял свят, още в далечната 1977 година, отбелязват Международния ден на музеите. От 2003 година Изпълнителният комитет на Международния съвет на музеите обявява датата не само за ден на музейните работници, но и за ден на приятелите на музея с идеята да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на храмовете на Клио в живота на всеки човек и обществото като цяло.

От 2005 година Международният ден на музеите придобива нови, вълшебни измерения, с инициирането на едно ново начинание – Европейска нощ на музеите и галериите.

Тази година за 18 пореден път Регионален исторически музей – Благоевград се включи в европейската инициатива Нощ на музеите, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.  

В рамките на целия ден всички служители на музея се опитаха, заедно със своята публика, да "уловят“ безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с порасналите деца, музейният продукт, с извън музейните форми и проявления на изкуството и културата.

Приказната нощ в Благоевград започна по светло – с игри и детска смях, с представление на куклен театър "Зазу“ и две прекрасни изложби, а именно: "Феерии от кожи“ на Регионален исторически музей – София и "Турция в сърцето ми“ на пътешественика и писател Симана Марковска. Директорът на благоевградския музей д-р Кирил Алексиев разказа, че самият той започва "пътуването си в света на музейното дело преди цели 11 години. 

"Смея да кажа, че тогава все още нямах представа какво представлява музейната работа, но мога да Ви кажа, че съм изключително щастлив от решението, което взех преди цели 11 години – да оставя учителската професия и да стана част от екипа на Регионален исторически музей – Благоевград. Това се превърна в моя стихия, в нещо, което изключително много обичам като работа. Не само, защото успявам да се влея в живата история, да се докосна до това, което се е случвало, мога да проследя историческия разказ от самото му създаване, но най-вече заради страхотния екип, с който работя. Тези хора са отдадени на своята работа и ежедневно правят чудеса от героизъм“, каза още д-р Кирил Алексиев. 

Директорът на благоевградския исторически музей допълни, че чрез нещата, които постигат като резултатите неговите служители, те всъщност карат историята да оживява.  

В рамките на Нощта на музеите, от Регионален исторически музей – Благоевград отличиха с грамоти приятели, съмишленици и дарители, които ежедневно помагат на музея да продължава да развива своята дейност, ставайки все по-достъпно място за жителите и гостите на Благоевград. 

Сред отличените са Валентин Дишев от Българското национално радио, Десислава Велкова и Красимир Велков от Българската телеграфна агенция, бившият областен управител и бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, благодарение на който най-сетне в музея в Благоевград ще могат да бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, майор Пламен Велев от Военно окръжие – Благоевград, Сдружение "14-ти пехотен македонски полк“, Росица Сафир, Катрина Колева и Камелия Грънчарова и други. Нощта на музеите в Благоевград завърши с хоротека, като хорото поведе самият директор на културния институт д-р Кирил Алексиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: