Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Превозвачи от Благоевградско: Катастрофиралият бус с пет жертви край Видин е извършвал нерегламентиран превоз
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:31 / 09.07.2023Коментари (0)294
© БНТ
Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е от благоевградското село Баня. Според негови колеги той е превозвал нерегламентирано пътници. Припомняме, че петима загинаха, а двама бяха ранени при инцидента на околовръстния път на Видин, след като микробус се е блъснал в камион, чакащ да премине Дунав мост 2 край Видин. 

Шофьорът и съпругата му, които загинаха в катастрофата, са от разложкото село Баня. Те са пътували всяка седмица до Германия и до други страни от Европейския съюз със собствен микробус и тъй като автомобилът е с 8+1 места,  не изисква лиценз за превоз на пътници. 

Мъжът и жената обаче не са единствените, които са се занимавали с незаконния бизнес, предава БНТ. Всяка седмица шофьорът на микробуса и съпругата му превозвали нерегламентирано пътници от България до Западна Европа, разказва Емил Тодоров. Цената варирала от 130 до 200 евро на човек.

"Пътуват си нелегално, возят си пътници, возят си багажи, дърпат си кола без фактури, без документи, без лицензи, без да спазват почивки, без да спазват регламент. Законът много лесно се прескача – като се качат в буса, хората се предупреждават, че ако има проверка, казваме, че сме приятели, споделено пътуване, и всичко е ок, няма проблеми", заяви Емил Тодоров, който е собственик на транспортна фирма в Благоевград.

Така незаконният обществен превоз на пътници минава като "споделено пътуване“, при което не се издава касова бележка и не може да бъде доказано, че е с икономическа облага. А обявите се пускат предимно в социалните мрежи.

"Просто на никой не му се занимава с тях. Аз лично съм пускал жалби до ДАИ няколко пъти, така и нищо не се отразява", добавя Христо Ангелов, превозвач в Разлог.

"Ако имаше контрол, този бус нямаше да тръгне, този нямаше да съществува като бус, нямаше да съществува като превозвач. С такива микробуси хиляди хора пътуват всяка седмица за чужбина", казва още Емил Тодоров. 

Най-често зад волана без регистрация като превозвачи сядат шофьори с категория B, които нямат необходимия опит на професионалните превозвачи.

"Те много често карат бързо, не спят, и всичко това нещо влияе на човешкия организъм", добавя Тэодоров. 

Въпреки че нерегламентираният превоз на пътници крие много рискове, той е предпочитан заради опцията превоз от адрес до адрес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: