Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Поради големия интерес: Нови възможности за изучаване на китайски език в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:22 / 18.06.2023Коментари (0)222
© БНТ
Засилва се интересът към китайския език в Благоевград. От скоро и ученици могат да посещават курсове по китайски, а в Югозападния университет е разкрита специалност "Педагогика на обучението по български и китайски". Част от младежите продължават обучението си в Азия, информира БНТ.

Рая Коева идва да живее в Благоевград, за да изучава китайски език в Югозападния университет. Заради доброто владеене на езика, в началото на месеца тя получава стипендия от китайския посланик.

"Много ми харесва как самата преподавателка преподава китайския език, понеже е много по-практически. Уча и опростен, и традиционен вариант на самите йероглифи" разказва тя.

В момента 6 групи от по 10 - 12 души – студенти или ученици, се обучават в стая "Конфуций“ към ЮЗУ. Оказва се, че намирането на преподавател по китайски език не е трудна задача. А всяка година идва и учител – доброволец от Китай, който не само обучава младежите на тънкостите на езика, но и ги запознава с тайнствата на азиатската културата.

"Тук традиционно провеждаме различни мероприятия. Например, представяне на ново китайско кино, което предстои в края на месеца. Също така представяме китайски поеми, китайския начин на общуване, чаени церемонии разбира се и всякакви други неща", разказва проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ.

По-голяма част от книгите и предметите в зала "Конфуций“ са доставени от Китай. От там е и костюмът, с който е облечена Рая.

"Дрехата е направена от тяхната бродерия. Тя е доста важна, понеже през вековете те са я давали на Китайския двор, за да могат да си платят данъка", обяснява тя.

Впечатлени от езика и културата, някои от студентите продължават обучението си в азиатската държава. Същото планира да направи и Рая.

"Смятам да замина за Китай. Искам да стана доброволец, който ще гледа панди", споделя Рая Коева.

Оказва се, че и китайски младежи имат интерес към България - до края на годината се очаква 4-ма студенти от университет в Тиендзин да започнат да се обучават във Филологическия факултет на Югозападния университет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: