Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Парадокс: Благоевградчани плащат такса смет на два различни промила
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:16 / 09.05.2023Коментари (0)311
© Фокус
Нова, по – ниска такса смет за жителите на Община Благоевград влиза в сила от месец юни. Вместо на 2.9 промила, благоевградачни ще плащат на 2.1 промила. Това съобщи на извънреден брифинг кметът на община Благоевград Илко Стоянов, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

До парадоксалната ситуация се стигна, след като бившият областен управител Николай Шушков, настоящт заместник – министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обжалва в съда решението на Общински съвет, по предложение на кмета Илко Стоянов за такса смет от 2.1 промила.

"Темата на днешния извънреден брифинг е с положителен край, макар и след тежка битка. Добрата новина е, че такса смет пада. Както прогнозираха и се надявах, ВКС уважи това, което прие Общински съвет, по мое предложение, за по – ниска такса. От 5 май съдът е потвърдил, че свършеното от Общински съвет и кмета е правилно. Това означава, че занапред такса смет пада и се връща в промила, който беше определен. За съжаление изгубихме пет месеца. Тогава областният управител Шушков не се отзова на моето предложение да оттегли жалбата си“, каза Стоянов.

По думите му такса смет от 2.1 промила е справедлива за жителите на Благоевград и призова областният управител да се извини не на него, а на хората за причиненото неудобство. Стоянов подчерта, че администрацията, която ръководи ще се справи със ситуацията, въпреки "кашата“, която се е получила.

"Получава се така – 5 месеца сме на такса 2.9 промила, съгласно съдебното решение. В оставащите 7 месеца таксата е 2.1. Това важи за всички жители на общината. И за тези, които са платили, и за тези, които не са платили. Говорим за физическите лица. Искам да успокоя всички хора, че тези, които са платили в аванс не са загубили нищо. Надвнесените пари ще бъдат приспаднати от следващия данък, освен ако не си ги потърсят“, уточни кметът на Благоевград.

Според него има тенденция – областната упрвата да пречи на общината, затова се получава така, че постоянно тя губи дела. "Най – важните теми за Благоевград, най – важните решения, непрекъснато са вкарвани в съда. С каква цел? - естествено да се пречи във времето“, отбеляза Стоянов.

Кметът коментира, че времената са трудни, липсата на правителство и бюджет допълнително усложняват ситуацията, така че за никого не е от полза такова противопоставяне между институциите.

"Сега искам да попитам дали от областна управа имат морала да поемат тази отговорност?Този морал може да се изрази в конкретни оставки или в наказания, но най – вече държа на извинения, не към мен, а към жителите на тази община. Да излязат и да кажат – сбъркахме“, посочи Стоянов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: