Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Откриха първото издание на Американски музикален фестивал в Благоевград
Автор: ИА Фокус 11:15 / 10.09.2022Коментари (0)307
© Община Благоевград
Кметът на Благоевград Илко Стоянов, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа и президентът на Американски университет в България д-р Дейвид Еванс откриха първото издание на Американски музикален фестивал, който се провежда в рамките на два дни в областния център. Вчера стотици хора се стекоха в парк "Македония“, за да станат част от богатата, разнообразна програма, в която са организирани забавления за малки и големи, съобщиха от Общината.

"Благодаря на всички вас, с които сме заедно в този момент! Благодаря на посланик Херо Мустафа и президента на Американски университет в България Дейвид Еванс! Това е още едно доказателство за добрите взаимоотношения, които имаме, за нашето приятелство. С този фестивал поставяме основата на нещо много позитивно, точно във времена, в които всички ние имаме нужда от повече усмивки“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Д-р Дейвид Еванс подчерта, че Американски музикален фестивал е още едно от нещата, които свидетелстват за доброто сътрудничество между Община и Университет.

"За мен е изключително удоволствие, че всички заедно празнуваме началото на Американски музикален фестивал тази вечер. Благоевград е втори дом за мен, защото живея тук от три години и половина. За нас е огромна чест, че именно в Благоевград се случва тази прекрасна инициатива. Много сме горди, че работим заедно с Общината, както и с всички наши приятели, които живеят в Благоевград, за да може той да стане едно още по-хубаво място.  Това не е първият не е и последният проект, който осъществяваме заедно. Неотдавна беше организиран голям бизнес форум, в който участие взеха нашите студенти, абсолвентите от АУБ. Те имаха възможност да обсъдят бизнес бъдещето на града и да обменят добри идеи“, каза от сцената президентът на единствения по рода си университет в България.

От своя страна Н. Пр. посланик Херо Мустафа подчерта, че чувства Благоевград много близко до сърцето си.

"Той е  много специален град за нас и лично за мен. Това е градът на Американски университет в България. Още от откриването си преди 31 години АУБ е център на различни култури и обединява най-доброто от България и САЩ, и от целия свят. Винаги съм харесвала младежкия дух на града, неговата богата и артистична общност, както и важната му роля да свързва България с балканските страни и САЩ. Ние заедно вървим напред, и както обичам да казвам, заедно сме по-силни“, заяви Н.Пр. Херо Мустафа.

В първата фестивална вечер на сцената се качиха неподражаемите "Ол‘ старс бенд“, начело с легендарната джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън, талантливият български музикант от световна величина Венцислав Благоев, както и известните и утвърдени артисти Невилиян Гемижев, Вернер Гюртлер, Дилън Вон, проф. Владимир Радулов, Михаил Иванов, Стефан Кожухаров.

Преди тях публиката беше подгрята от талантите от Музикална академия "Престо“, джаз стандарти бяха изпълнени от обичаните музиканти от Биг Бенд – Благоевград.

Забавленията продължават и днес. Вторият фестивален ден стартира в 11.00 часа със специална изложба в РИМ-Благоевград. Вратите на парк "Македония“ отворят в 12.00 часа с безплатни занимания за деца, сред които шах, работилнички за изработка на сувенири, безплатен батут, литературни кътове и др. През целия ден на разположение на жителите и гостите на града има handmade базар, с различни и интересни изделия. Предвидени са щандове, на които ще се предлагат храни и напитки. От 15:00 часа всеки може да се включи в следобедна практика по йога с инструктор Надежда Мишева. От 16.00 часа на сцената в парк "Македония“ ще се качат студенти на Американския университет, които ще представят своя артистична програма. От 17.00 часа на баскетболното игрище в кампуса на АУБ ще се проведе приятелски баскетболен мач между "Евробаскет“ и отбора по баскетбол на АУБ. В същия час в парк "Македония“ ще  има бейзболна демонстрация с градския детски отбор на БК "Бизоните“. В 18.00 часа ще бъде открито кулинарно шоу. То ще бъде водено от финалистката в "Мастър шеф“ Елизабет Николова и шеф Александър Костадинов. Час по-късно ще започнат латино танци на открито с инструктор Елен Джампълска.

Голямата изненада във втората фестивална вечер е дискотека под звездите, по време на която ще звучат класически танцувални хитове от 80-те и 90-те години на XX век. За публиката са подготвени и няколко DJ сета, а началният час на събитието е 20.30 часа.

В рамките на парка са подредени шатри, от които посетителите имат възможността да опитат бисквитки с късмети, безалкохолен пунш, различни лакомства.

Има обособени кътове за ръчно изработени неща. В парк "Македония“ са разположени и шатри на Регионална библиотека "Димитър Талев“ – Благоевград, на която се предлагат безплатни абонаментни карти.  Библиотеката на АУБ пък предлага литература, която университетът препоръчва. Децата от Център за  личностно и творческо развитие пък имат свой обособен кът, в който демонстрират как се изработват капани за сънища. За малките посетители на парка е осигурен и батут.

В първата фестивална вечер за децата, гости на фестивала, имаше безплатни хамбургери и десерти, предоставени от Макдоналдс. Днес отново ще има изненади, подготвени от веригата, за малките посетители. Те ще получат забавни книжки-игри.

Фестивалът за всички поколения е първото подобно съвместно събитие на Община Благоевград и Американския университет у нас. То се организира и с подкрепата на Американското посолство в София.

Официални партньори на събитието са Макдоналдс България, които работят с Община Благоевград и АУБ за първи път.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: