Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Откриха обновената пречиствателна станция в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:39 / 24.06.2015Коментари (0)720
©
Реконструираната и модернизирана Градска пречиствателна станция край кв. "Струмско" в Благоевград бе третия обект, който откриха министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Гости на церемонията бяха евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, депутатите Даниела Савеклиева и Георги Андонов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-кметът по строителството и сигурността Антоанета Робева и управителят на "ВиК" ЕООД- Благоевград инж. Росица Димитрова.

"Поздравявам кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и неговия екип за навременните действия по обновяването на пречиствателната станция, за ефективната работа, изключително доброто взаимодействие по време на изпълнението на проекта. Това бе първият проект, който се финансира по ОП "Околна среда", каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и допълни, че добрият административен капацитет изграден в общината е причина за бързото и успешното му финализиране.

"Проектът бе в две части - бул. " Пейо Яворов", който бе изграден по един интегриран начин- канализацията и водопровода се реализираха по ОП "Околна среда", асфалтът и тротоарите по ОП "Регионално развитие", а там където не бяхме допустими, реализирахме прилежащите улици и кръгови кръстовища със собствени средства, така че да има едно цялостно решение", каза кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

С обновяването на Градската пречиствателна станция се решава трайно проблем, който притесняваше жителите на Благоевград с течение на години. "С третирането на азота и фосфора отпадните води няма да замърсяват река Струма. Това е инвестиция в бъдещето, инвестиция в чистотата на природа, това е отговорност към нашите деца, трябва да оставим за тях природата такава, каквато е", каза още кметът Камбитов.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че с инвестицията в размер на 6,5 милиона лева са се разрешили проблеми, свързани с работата на пречиствателното съоръжение и за постигането на максимални норми по европейското екологично законодателство. Тя посочи, че при изградената през 2009 година пречиствателна станция не са оставени възможности за цялостно пречистване на азота и фосфора, което е изискване за водния обект, в който се вливат водите- Благоевградска Бистрица и река Струма. С изграждането на съоръженията и модернизацията е осигурено 100- процентово съответствие с европейското екологично законодателство. "Другият проблем , с който се срещаха гражданите на Благоевград бе начинът, по който се третира утайката и с неприятните миризми, с които всички можем да се уверим към настоящия момент вече не трябва да са причина за притеснения. Чрез осъвременяването на технологиите и третирането на утайките се осигурява екологично съобразно и най- модерно третиране на този отпадъчен продукт, който в последствие може да бъде използван за целите на селското стопанство, за възстановяване на нарушени терени и други", обясни министър Василева.

Чрез финализирането на проекта се предоставя не само усъвършенстване на технологиите и модернизация на пречиствателната станция, но и по- добри услуги на гражданите, които живеят по продължението на бул. "Пейо Яворов", модерна технология за изграждане на канализационна мрежа, за реконструкция на водопровода и други.

С обновената и модернизирана Градска пречиствателна станция се завършва още един от обещаните от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов проекти. Той обаче категорично заяви, че ще продължи да работи за подобряването на жизнената среда в Благоевград и региона в новия програмен период и за реализирането на нови проекти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: