Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Откриха нов уникален музеен обект в Разлог, посветен на традициите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:09 / 25.10.2023Коментари (0)294
©
Нов музеен обект, посветен на традициите, свързани със зимните и пролетни празници, бе открит в Патоковата къща в Разлог.

Основен акцент в новия Музей на разложкия чауш е Старчевата - кукерски фестивал, който всяка година на 1 януари изпълва централния площад в града. Това е една от най-емблематичните традиции в Разлог, която се предава от поколение на поколение.

Именно с кукерски звън бе поставено началото на съществуването на Музея на чауша. "Къщата, в която се помещава музеят, е една от най-старите в града, разказа директорът на Исторически музей-Разлог Христина Манова. Наречена е Патокова къща на името на Костадин Патоков - кмет на Разлог в миналото, който е живял в нея. Впоследствие къщата е превърната в музей, каквато е била до 1988 г., след което в нея се е помещавал детски комплекс. 

"Днес нашата идея е това да е не само музеен обект, а да запазим и тази нейна функция, да могат да идват децата тук и да получават нови знания, да могат да се докоснат до миналото, но и да имат възможност да съхранят традициите", сподели директорът на музея в Разлог. 

Музейната експозиция в Патоковата къща е наречена "От Бъдни вечер до Гергьовден" и представя големите и най-масово отбелязваните празници в Разлог в този период от годината. Началото се поставя с Бъдни вечер и с традиционните гозби, които са подредени на трапеза в къщата.

Следват коледуването и подготовката за Старчевата. В музейния обект са показани цели кукерски костюми в реален размер, облеклото на "първия ерген“ и "първата мома", както и на роли в кукерските игри. На входа на музейния обект са подредени и десетки чанове, който издават характерния си звук при полъха на вятъра. 

В музейния обект е отделено специално място на Великден с писаните яйца и обредни хлябове. Великден се отбелязва изключително празнично в Разлог и околните населени места, правят се събори и е вълнуващо събитие за нашия град, посочи директорът на музея, съобщиха от dariknews.

"Всички в Разлог съхраняват традициите, всяко едно семейство още от малко учи децата си, всяко семейство пази ревностно снимките, документите, старите ракли, пълни с традиционно облекло и това е, което ще запази нашия град жив“, сподели Христина Манова и разказа, че идеята е Музеят на разложкия чауш да е "жив“ музей, в него да се събират кукери и да шият своите костюми, деца да се обучават в летните академии, а възрастни жени да приготвят традиционните местни ястия. 

Откриването на Музея на разложкия чауш бе отбелязано и с дефиле на кукери от всички махали в града. Деца и възрастни, момичета и момчета, предрешени в кожи, раздрънкаха "звонци“, за да изгонят злото и да отпразнуват създаването на място, което да разказва за отколешната традиция. В откриването се включиха с песни и танци и деца от местните детски градини и училища. 

Лентата на новия музеен обект в града прерязаха директорът на Исторически музей Христина Манова и вр.и.д. кмет на общината Иван Гюров. В началото на тържеството бе отслужен и водосвет за здраве.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: