Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Oбщина Благоевград иска да намали еднократната помощ за новородени бебета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:50 / 21.04.2021Коментари (0)358
©
Oбщина Благоевград иска да намали еднократната помощ за първо, второ и трето дете, която дава на гражданите си. Мотивът е, че няма пари в градската хазна заради щетите от пандемията.

С около два милиона и половина лева са по-малко парите в общинската хазна тази година, вследствие на това, че наемателите на общински имоти и терени са били освободен от дължимите такси заради пандемията. Увеличилата се безработица пък е довела до намаляване на приходите от данъци. А около 543 000 лв. са необходими, за да бъдат изплатени помощите на родените през миналата година деца.

"Те така или иначе не са много помощите в това отношение. И намаляването им е как да кажа неприятно… То разходите за едно бебе са огромни. Като почнем от памперси, храна, така че всеки доход е добре дошъл", каза Мария Андонова.

Помощта, която родителите трябва да получат варира от 200 до 2000 лв. в зависимост от образованието им и броя на децата в семейството.

"През изминалата година, февруари месец, на заседание на общински съвет тази наредба беше приета от Общински съвет, като за първи път такова нещо се прави в община Благоевград. Миналата година, 20 година, наредбата работи само за трети деца, които се ражда. Тази година, от 1 януари автоматично наредбата работи за първо и второ, и трето дете, абсолютно за всичките, говорим за като образование и всичко останало", обясни Андон Тодоров, председател на Общинския съвет Благоевград.

"Сега сме пуснали предложение до Общински съвет за намаляване на тези суми, за да можем да дадем помощи на всички семейства, за които сме поели такъв ангажимент. Да, няма да е за трето дете 2 хиляди лева, ще бъде хиляда, но ще удовлетворим всички молби", уточни Румен Томов, бивш кмет на Благоевград.

Над 350 семейства с новородени деца все още чакат да им бъдат изплатени еднократните помощи.

"Поне по наредбата, която четохме, за детенце до една годинка за родители, които са с висше образование, са 900 лева. Но към момента все още нямаме никакъв отговор дали са разглеждани документите изобщо и дали ще бъдат изплащани", посочи Павлина Ковачева.

"Като всеки един родител малко или много, разчита на такива помощи. Щом има от общината такава помощ, всеки би искал да я вземе. Имам приятели, които също са пускали за такава помощ. И да се намали, ние сме пуснали за определена сума. Ако кажат по-малко - по-малко. Всяка една помощ е добре дошла", сподели Костадин Ковачев.

"Аз съм абсолютно против да се дават пари за какво ли не - клетката за лъва 250 000. Тази ли клетка е по-важна от нашите деца? И куп други разходи, които са направени, а всъщност да няма за децата. Не е нормално това нещо и аз няма да го допусна, да входирам такова нещо в Общинския съвет като цяло в дневния ред, или ако се допусне това, тъй като мнозинството го решава, като извънредна точка, аз ще съм категорично против. Ще искам наредбата да си работи във вида, в който е приета, и за всички възрастови граници", заяви Андон Тодоров, председател на Общинския съвет Благоевград.

"Всеки би искал да вземе по-голяма помощ. Но в крайна сметка ако това е все пак шанса да бъдат дадени някакви помощи за децата, дори и да бъде намалено, по-добре да се вземат, отколкото да не вземем нищо", каза Павлина Ковачева.

Предстои на сесия на Общинския съвет да стане ясно дали ще се намалят помощите за новородени деца, каквото е предложението на общината или ще се изплащат съгласно вече приетата наредба.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: